Το θέμα αφορά στα νέα τιμολόγια υψηλής τάσης της ΔΕΗ, που σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η βιομηχανία οδηγούν σε αυξήσεις ακόμη και 15%, και που κατόπιν παρέμβασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η εφαρμογή τους έχει «παγώσει».
Στο μεταξύ συζητήθηκε χθες στην ολομέλεια της ΡΑΕ το θέμα της καταγγελίας από τη Χαλυβουργία Ελλάδος κατά της ΔΕΗ και η τελική απόφαση πρόκειται να εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την καταγγελία, η Χαλυβουργία αρνείται να πληρώσει το ισχύων βιομηχανικό τιμολόγιο της ΔΕΗ (τελευταία αύξηση 10% από τον Ιούλιο του 2008) με το επιχείρημα ότι δεν είχε προηγηθεί επαρκής διαπραγμάτευση.
Με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις στο θέμα της Χαλυβουργίας, η ΡΑΕ συγκλίνει προς τη διαπίστωση ότι πράγματι δεν είχε γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση από πλευράς ΔΕΗ, ότι δεν είχαν τηρηθεί οι αρχές τιμολόγησης, και αναμένεται να κάνει δεκτή- τουλάχιστον εν μέρει την καταγγελία της βιομηχανίας.
Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για απόφαση που θα αποτελέσει «πιλότο» και για όλες τις επόμενες καταγγελίες που εκκρεμούν κατά της ΔΕΗ. Και ίσως να μην είναι τυχαίο όπως σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς ότι χθες η ΔΕΗ, με αφορμή δημοσιεύματα, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επιμένει ότι τα βιομηχανικά της τιμολόγια πρέπει να αντανακλούν το αυξημένο λόγω εξωγενών παραγόντων κόστος της (από καύσιμα, δανεισμό, κ.ά.), και ότι είναι παγωμένα από τον Ιούλιο του 2008.
Τι ανέφερε η επιστολή της ΡΑΕ
Ειδικά στο θέμα της Χαλυβουργίας, η ΡΑΕ αναμένεται να ζητήσει από τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού να λάβει υπόψη της τα όσα περιελάμβανε η προ μηνός επιστολή της προς τη διοίκηση της επιχείρησης.
Στην επιστολή της εκείνη (30 Μαρτίου) η ΡΑΕ εγκαλούσε τη ΔΕΗ ότι δεν ακολουθεί κανόνες ορθούς τιμολόγησης, ότι δεν λαμβάνει υπόψη τα εξατομικευμένα χαρακτηριστικά φορτίου των πελατών της, παρά τους τιμολογεί ως να είχαν όλες οι βιομηχανίες την ίδια συμπεριφορά.
Από την ανάλυση που είχε κάνει η ΡΑΕ στα στοιχεία που της έστειλε η ΔΕΗ και στα οποία βάσισε τα προτεινόμενα τιμολόγιά της προς τις βιομηχανίες, προέκυπτε ότι τα επιδιωκόμενα έσοδα είναι κατά πολύ υψηλότερα από όσο θα έπρεπε, αν εφαρμόζονταν σωστές αρχές τιμολόγησης.
Έτσι, για πελάτη με μεγαλύτερη κατανάλωση τις ώρες της ημέρας απ' ό,τι τη νύχτα, η ΔΕΗ μόνο για τη χρέωση ισχύος θα εισέπραττε με βάση τις προτάσεις της 29,5 ευρώ/ MWh, όταν σύμφωνα με τη ΡΑΕ θα έπρεπε να εισπράξει 14,5 ευρώ/ MWh. Για πελάτη με μεγάλη κατανάλωση τις νυχτερινές ώρες, η ΔΕΗ θα εισπράττει 9,9 ευρώ/ MWh, όταν κατά τη ΡΑΕ θα έπρεπε να εισπράττει λιγότερα από τα μισά, δηλαδή 3,4 ευρώ/ MWh.
Ετσι συνολικά μόνο για την πώληση ισχύος η ΔΕΗ με βάση τις προτάσεις της θα εισπράττει 90 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 60 εκατομμυρίων που είναι η εκτίμηση της ΡΑΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr