Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, αφού στηρίζει πολλά στην έκτακτη εισφορά για την επόμενη χρονιά. Τα κέρδη φυσικά έχουν πληγεί και από την έκτακτη εισφορά που έχει επιβληθεί στα περσινά κέρδη και την πέρασαν οι εισηγμένες στο φετινό πρώτο εξάμηνο και υπολογίζεται περί τα 500 εκατ. ευρώ. Όμως ακόμα και αν αυτή προστεθεί στο συνολικό αποτέλεσμα και πάλι η απόκλιση αναμένεται να είναι σημαντική. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως στις εισηγμένες δεν έχει ακόμα αποσταλεί η ειδοποίηση για την έκτακτη εισφορά από τις εφορίες, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη υστέρηση στα έσοδα και το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει συνεχώς μέσω αρμοδίων παραγόντων ότι έχει εξαπολύσει σαφάρι, φοροκυνηγητό ενώ συνεχείς είναι και οι συσκέψεις.
Η αγορά έχει τιμολογήσει φυσικά αυτή την εξέλιξη όπως αναφέρει και η Πήγασος στο εβδομαδιαίο της σχόλιο, αλλά θα πρέπει να απασχολήσει το ελληνικό δημόσιο που θα πρέπει να καλύψει την τρύπα που δημιουργείται και φυσικά ανάλογη θα είναι η τρύπα από τα έσοδα που προσδοκά από τη φορολόγηση των μερισμάτων και των κερδών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουν δημοσιεύσει 83 εταιρείες και συνέλεξαν οι αναλυτές της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ η τελική γραμμή εμφανίζει ζημία 293 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως στο περσινό εξάμηνο τα κέρδη είχαν διαμορφωθεί στα 1,6 δισ. ευρώ. Τα έσοδα πλην του τραπεζικού κλάδου εμφανίζονται αυξημένα κατά 10% περίπου ενώ τα EBITDA έχουν υποχωρήσει κατά 6% και στα 3,07 δισ. ευρώ από 3,27 δισ. ευρώ. Οι ζημιές ύψους 535 εκατ. ευρώ της Emporiki Bank έχουν επηρεάσει σημαντικά την εικόνα των κερδών, όπως και της ATE Bank που ξεπέρασαν οι ζημιές τα 109 εκατ. ευρώ. Επιπλέον ζημιές άνω των 100 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο όμιλος Vivartia, βάζοντας και αυτός με τη σειρά του το λιθαράκι του στην αρνητική συνολική εικόνα. Όμως και η Εθνική Τράπεζα πέρυσι είχε πολύ υψηλότερα κέρδη από τα φετινά.
Γ.Κατικάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr