Η διαδικασία παραπομπής αφορά στα θέματα διαχείρισης των δικτύων μεταφοράς, τα οποία βάσει των κανονισμών που ισχύουν, αλλά και όπως απαιτεί το σχετικό μνημόνιο της τρόικας για τα ενεργειακά, θα πρέπει να επιτρέπουν ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση σε κάθε ενδιαφερόμενο "παίκτη" να εισάγει φορτίο φυσικού αερίου, χωρίς μεροληπτική μεταχείριση υπέρ της ΔΕΠΑ.
Τα παραπάνω επισήμαναν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του συνεδρίου "4th South East Europe Energy Dialogue" που διοργανώθηκε από το ΙΕΝΕ στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα οποία αν και το τελευταίο 5μηνο έγινε σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα στο άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, εντούτοις συνεχίζουν να υφίστανται προσκόμματα στην πρόσβαση όλων των "παικτών" στις υποδομές, σχετικά με τις εισαγωγές φορτίων υγροποιημένου αερίου.
Τι λέει η Κομισιόν για ΔΕΠΑ
Για τη ΔΕΠΑ, τα στελέχη της Ε.Ε. ανέφεραν ότι συνεχίζει να υφίσταται προνομιακή μεταχείριση από το διαχειριστή του συστήματος, και κατά 100% θυγατρική της, ΔΕΣΦΑ σχετικά με την κατανομή της χωρητικότητας στην υποδομή αποθήκευσης και μεταφοράς αερίου. Από την πλευρά του ΔΕΣΦΑ, πάντως, πηγές της εταιρείας διευκρινίζουν ότι το θέμα της κατανομής χωρητικότητας και της υποδοχής ιδιωτικών φορτίων, έχει ρυθμιστεί πλήρως εδώ και περίπου δύο μήνες. Και όπως σημειώνουν, όχι μόνο έχουν ήδη γίνει οι πρώτες εκφορτώσεις τέτοιων φορτίων (από την κοινοπραξία Μυτιληναίος- Μότορ Οιλ για λογαριασμό της Αλουμίνιον), αλλά προγραμματίζονται και άλλες (τόσο από τον ίδιο παίκτη, όσο και από τη ΔΕΗ), όπως φαίνεται και από το πρόγραμμα εξαμήνου που έχει καταρτίσει για μέχρι το τέλος του 2010.
Επικριτικοί
Παρ’ όλα αυτά, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συμμετείχαν στη διοργάνωση του συνεδρίου, ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί για τον τρόπο που λειτουργεί μέχρι σήμερα ο ΔΕΣΦΑ. «Ακόμη και αν η Ελληνική αγορά διαθέτει έναν και μοναδικό προμηθευτή, δηλαδή τη ΔΕΠΑ, θα πρέπει ο διαχειριστής του δικτύου να εφαρμόζει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να γίνει δελεαστική η πρόσβαση σε αυτήν και σε άλλους προμηθευτές, προκειμένου έτσι να ανοίξει ο ανταγωνισμός προς όφελος της οικονομίας και του καταναλωτή», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Ερωτηθέντες από δημοσιογράφους για το λόγο της καθυστερημένης αντίδρασης της Κομισιόν, δεδομένου ότι η εγχώρια αγορά φυσικού αερίου τυπικά έχει απελευθερωθεί από το 2005, η απάντηση ήταν ότι αφενός η Ε. Επιτροπή θέλησε να δώσει χρόνο στην Ελλάδα, αφετέρου ότι παρακολουθούσε ταυτόχρονα και πολλές άλλες αγορές, στις οποίες παρατηρούνταν αντίστοιχες δυσλειτουργίες. Έτσι την προδικαστική διαδικασία σε βάρος της Ελλάδας, θα ακολουθήσουν αντίστοιχες διαδικασίες και για άλλες χώρες.
Έρευνα για LNG
Σημειωτέον ότι η διαδικασία της αιτιολογημένης γνώμης, δεν σχετίζεται, σύμφωνα με τα στελέχη της Ε. Επιτροπής με την υπόθεση της παρεμπόδισης από το ΔΕΣΦΑ της εισαγωγής ιδιωτικού φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου, εκ μέρους των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου, το Δεκέμβριο του 2009. Για την περίπτωση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη ξεχωριστή έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από την καταγγελία που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι.
Πέφτουν οι υπογραφές για τον South Stream
Στο μεταξύ πέφτουν σήμερα στη Μόσχα, οι υπογραφές για την σύσταση της ελληνο-ρωσικής μικτής εταιρείας μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της Gazprom, που θα διαχειριστεί τον ελληνικό κλάδο του South Stream, αυτόν δηλαδή που θα μεταφέρει αέριο από την Τουρκία προς Ιταλία, δια μέσω της Ελλάδας. Αρχικά, για λογαριασμό της ελληνικής πλευράς επρόκειτο να υπογράψει η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη, που δεν θα παραστεί τελικώς λόγω απουσίας του ομολόγου της Ρώσου υπουργού Ενέργειας με τον οποίο και θα συναντιόταν. Το πιθανότερο είναι πως η συνάντηση θα γίνει μέσα στον Ιούνιο, στην Αθήνα, όπου και θα γίνει η πράξη ίδρυσης της εταιρείας. Η εταιρεία, που θα ονομάζεται South Stream Greece A.E. θα έχει έδρα την Αθήνα και θα συμμετέχουν οι εταιρίες σε ισότιμη βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρών από ελληνικής πλευράς σε επίπεδο υφυπουργού θα είναι ο υφυπ. Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης, ο οποίος θα μεταβεί και στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας για συζητήσεις θεμάτων που άπτονται των υποδομών των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
ITGI
Εξελίξεις είχαμε και στο θέμα του Τουρκο- Ελληνο- Ιταλικού αγωγού, αλλά και των 2,5 δισ. κ.μ. αζέρικου αερίου που το Μπακού θέλει να εξάγει στην Ευρώπη, δια μέσω της Ελλάδας. Η ΔΕΠΑ διαπραγματεύεται τη σταδιακή εξαγορά της ποσότητας αυτής, όπως προκύπτει από τις επαφές που είχαν στο πλαίσιο διεθνούς διάσκεψης στο Μπακού, ο γ. γ. του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκης και ο πρόεδρος της εταιρείας Χ. Σαχίνης με τον Αζέρο υπ. Ενέργειας Νατίκ Αλίγεβ.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr