Ήδη σήμερα, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας παρατηρήθηκε μετατόπιση του ενδιαφέροντος εκτός των τραπεζών. Για να έχει ισχύ το σενάριο αυτό, η υποβάθμιση της Moody's δεν θα πρέπει να είναι μεγάλη. Δικαιολογείται, όπως τονίζουν στο «R» ένα μόνο σκαλοπάτι υποβάθμισης.
Τα «δύο» που φημολογείται, θα είναι άσχημο και για το Χ.Α. και για το spread. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε κατά 1,23%, στις 2.168,43 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, η αγορά εμφάνισε άνοδο σε επίπεδο δείκτη κατά 0,23%, ενώ η ανασφάλεια που υπάρχει, φάνηκε ξεκάθαρα στις συναλλαγές. Την εβδομάδα που πέρασε ο τζίρος υπέστη μείωση 32,5%. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της ΕΤΕ που υποχώρησε κατά 4,08%, στα 17,41 ευρώ με 2,9 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 2,56% σημείωσε η μετοχή της Eurobank, στα 7,62 ευρώ. Πτώση 2,42% σημειώθηκε στην Alpha και 2,36% στη μετοχή της Πειραιώς. «Όαση» αποτέλεσαν οι μετοχές εκείνες που ελέγχονται από το κράτος. Ξεχώρισε το Τ.Τ. που ενισχύθηκε κατά 5,21%, στα 4,44 ευρώ, ΑΤΕ που κατέγραψε άνοδο 4,42%, η ΔΕΗ 3,32%, ΕΥΑΘ 3,11% και Αγροτική Ασφαλιστική 4,17%. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ, στα 195,420 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα χαρτιά έκλεισαν με κέρδη, 96, έναντι 87 που υποχώρησαν και 117 αμετάβλητα.
Tι λένε οι αναλυτές
Την εκτίμηση ότι αντέχει η περιοχή στήριξης των 2.100 μονάδεων διατυπώνουν οι αναλυτές της Εμπορικής Τράπεζας. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση της αγοράς της τράπεζας, στο αισιόδοξο σενάριο, στην περιοχή των 2.100 μονάδων έχουν προεξοφληθεί οι αρνητικές εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας, τουλάχιστον για το κοντινό μέλλον και ο αρχικός ανοδικός στόχος (σε ορίζοντα διμήνου) προσδιορίζεται στις 2.430 μονάδων.
Στο απαισιόδοξο σενάριο, θα επεκταθεί η υποχώρηση στις επόμενες στηρίξεις των 2.000 μονάδων και 1.950 μονάδων. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκη, «τεχνικά ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε εντός του ευαίσθητου εύρους που ορίζουν ο κινητός μέσος των 200 ημερών (2.276) και το χαμηλό των 2074 μονάδων, μια ζώνη τιμών που συνιστά περισσότερο μια διάθεση αναμονής παρά μια αλλαγή στάσης στην επενδυτική συμπεριφορά. Η έντονα υποτιμητική εικόνα των ταλαντωτών έχει αποφορτιστεί μερικώς ενώ ο MACD κινείται πολύ οριακά στο να δώσει κάποιο σήμα αγοράς από πολύ υπερπωλημένα επίπεδα τιμών. Στα θετικά της εξέλιξης της πτωτικής τάσης είναι το προοδευτικό σβήσιμο των συναλλακτικών όγκων και οι ανοδικές αντιδράσεις που παρατηρούνται κοντά στα κλεισίματα των συνεδριάσεων φαινόμενα τα οποία προετοιμάζουν το ενδεχόμενο μιας καλύτερης εικόνας κατά την επόμενη εβδομάδα.
Αν και η Ελληνική αγορά έχει αυτονομηθεί πλήρως από την διεθνή τάση εκτιμούμε ότι η ολοκλήρωση των υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα δώσουν μια μικρή ανάσα στις παραδοσιακά υποτονικές δύο εβδομάδες που αφορούν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Σε αυτό το διάστημα των 6 ½ συνεδριάσεων έως το τέλος του έτους υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους αγοραστές το οποίο αν δώσει κλείσιμο πάνω από τον κινητό μέσο των 200 ημερών θα σημάνει ενδεχομένως και το τέλος της πτώσης από την κορυφή των 2.932 μονάδων. Εξέταση επομένως της συμπεριφοράς της αγοράς στις 2.280 μονάδες και παράλληλα μεγάλη αυτοπειθαρχία θα είναι τα δύο βασικά στοιχεία που καλείται να έχει ένας επενδυτής για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί εώς το τέλος της χρονιάς. Έστω και για λίγες συνεδριάσεις η Ελληνική αγορά μπορεί να προλάβει ένα μικρό κομμάτι του Year end Rally».
Τα σενάρια για Moody's
Μπορεί τα spreads των ελληνικών ομολόγων σήμερα να άγγιξαν το υψηλό εβδομάδας και τις 270 μονάδες βάσης από 260 χθες, ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, ούτε αυτό αλλά ούτε η περαιτέρω υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας πρόκειται να καταλήξουν στο τέλος της αποδοχής του ελληνικού χρέους ως εγγύηση, αλλά απλά θα οδηγήσουν σε ακριβότερους όρους δανεισμού, και μόνο.
Οπως τονίζει ο αναλυτής της αγοράς ομολόγων της Commerzbank κ. Davis Schnautz, προς το παρόν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr