Αναλυτικότερα με στοιχεία Νοεμβρίου 2008 η παραγωγή στο σύνολο του γάλακτος διαμορφώθηκε στους 500 χιλ. τόνους. Εκτός από το γάλα υψηλής παστερίωσης που ενισχύθηκε από πλευράς καταναλωτικής ζήτησης έναντι του 2007 κατά 11,6%, όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες γάλακτος σημείωσαν απώλειες με το φρέσκο προϊόν να χάνει πάνω από 5% και το εβαπορέ 4,7%. Συνολικά η κατηγορία έπεσε κατά 1,6%.
Σημαντικές απώλειες της τάξεως του 6% περίπου κατέγραψε από πλευράς κατανάλωσης και η αγορά του γιαουρτιού. Συνολικά παρήχθησαν 71,5 χιλ. Τόνοι γιαούρτι, όπου το στραγγιστό ανήλθε στους 28.000 τόνους, τα λευκά γιαούρτια στους 43,8 χιλ. τόνους, ενώ το υπόλοιπο κατέλαβαν τα παραδοσιακά είδη.
Μικρή άνοδο από την άλλη, της τάξεως του 3,1% σημείωσε η αγορά των συσκευασμενών τυριών, η παραγωγή των οποίων την περίοδο Νοέμβριος 2007-Νοέμβριος 2008 ανήλθε στους 16,6 χιλ. τόνους. Ειδικότερα η κατανάλωση φέτας αυξήθηκε οριακά κατά 0,2%, ενώ απώλειες κατά 6% κατέγραψαν τα ημίσκληρα και κατά 4% τα σκληρά. Η μόνη κατηγορία τυριού που εμφάνισε σημαντική άνοδο ήταν αυτή των τριμμένων, η οποία ενισχύθηκε κατά 7% και αυτό διότι όπως ισχυρίζονται παράγοντες της αγοράς, πρόκειται για μία κατηγορία που χρησιμοποιείται σε αρκετά είδη διατροφής.
Για το 2009, παράγοντες της αγοράς δηλώνουν ανήσυχοι για την πορεία του κλάδου, καθώς μεσούσης της κρίσης δεν ξέρουν πως τελικά θα διαμορφωθεί η κατανάλωση, ενώ σαφώς αναμένουν επιπτώσεις και από την αύξηση της ανεργίας που προβλέπεται. Από την άλλη αναγνωρίζουν ως θετικά την συγκράτηση της τιμής του πετρελαίου αλλά και την απόφαση να μην αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Βεβαίως, όπως υποστηρίζουν ιδιοκτήτες εταιρειών έχουν «φορτωθεί» από το 2008 με αυξήσεις μισθών στο απασχολούμενο προσωπικό τους, που είναι υψηλότερες από τον πληθωρισμό έτσι όπως πάει αυτός να διαμορφωθεί φέτος, καθώς και με αυξήσεις στα είδη συσκευασίας, με δεδομένο ότι οι σχετικές συμφωνίες κλείστηκαν όταν το πετρέλαιο βρίσκοταν στα ύψη.
Επιχειρηματικές εξελίξεις
Περαιτέρω ενίσχυση αναμένεται για το υψηλής παστερίωσης γάλα έναντι των υπολοίπων κατηγοριών που χάνουν σταθερά μερίδια. Βασικός λόγος αυτής της εξέλιξης είναι ότι ο καταναλωτής το θεωρεί πια σήμερα ισάξιο με το φρέσκο ενώ, το επιλέγει και για πρακτικούς λόγους, καθώς η χρονική του διάρκεια είναι από 15 ημέρες και φθάνει τις 30. Από την πλευρά των επιχειρήσεων, τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου γάλακτος εκτός από την υψηλότερη τιμή του, εντοπίζονται στο μικρότερο κόστος των επιστροφών, καθώς και στο περιορισμένο κόστος logistics.
Όπως αναφέρουν πηγές, το τοπίο στο γάλα θα αλλάξει εάν τελικά ψησιστεί η τροπολογία για αύξηση των ημερών κατανάλωσης του φρέσκου γάλακτος από 5 ημέρες που είναι σήμερα σε 8. Ρύμθιση στην οποία το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει αντιδράσει. Οι απόψεις των επιχειρηματιών ως προς την επιμήκυνση του χρόνου κατανάλωσης του φρέσκου ποικίλουν. Οι περισσότερες εταιρείες εκτός Αθηνών, δεν θέλουν να ψηφιστεί αυτή η τροπολογία, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτόματα και απώλειες στα μερίδιά τους, πρωτίστως στις αγορές όπου εδρεύουν και όπου οι περισσότερες πρωταγωνιστούν. Από την άλλη, μεγάλοι παίκτες των Αθηνών έχουν δηλώσει κατά καιρούς ότι η χρονική διάρκεια των πέντε ημερών δεν τους επιτρέπει να κάνουν διανομές στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, γεγονός που τους βλάπτει και οικονομικά. Παράλληλα, σύμφωνες με την εφαρμογή της τροπολογίας δείχνουν οι περισσότερες λιανεμπορικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα τους επέτρεπε να αυξήσουν τις εισαγωγές τους σε φρέσκο γάλα, που σήμερα δεν μπορούν να επιτύχουν.
Εξελίξεις ενδεχομένως να έχουμε και στα γάλατα μακράς διάρκειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Τυράς με εφαλτήριο το εργοστάσιο της Ροδόπης που πέρυσι απέκτησε ετοιμάζει κάτι καινούργιο σε αυτή την κατηγορία γάλακτος, με προοπτική να εκμεταλλευτεί την κατανάλωση του εν λόγω προϊόντος στην αγορά του catering, όπου περιλαμβάνονται εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ.
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται και ο κλάδος του γιαουρτιού, που το 2008 έπεσε θύμα των «τρελών» προσφορών από την πλευρά των ε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr