Στελέχη ξένων οίκων όπως Morgan Stanley , HSBC , προβλέπουν πλέον ότι τα χειρότερα έχουν προεξοφληθεί για την Ελλάδακαι τα ομόλογα και αναμένουν πλέον πρωτοβουλίες από το οικονομικό επιτελείο. Με την ανακοίνωση της Standard and Poors εκδηλώθηκε κύμα πωλήσεων από ξένους κυρίως επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες κυρίως αλλά και άλλες εταιρίες που απαρτίζουν τον βασικό κορμό των μεγάλων επιχειρήσεων. Οι απώλειες έφθασαν μεταξύ το 8% και 11% για τις τράπεζες ως ένδειξη ότι η επενδυτική κοινότητα εκτιμά ότι η υποβάθμιση της οικονομίας θα επηρεάσει αρνητικά και τις ελληνικές τράπεζες.
Η μετοχή της Εθνικής που αποτελεί και τον πλέον δεικτοβαρή τίτλο διαμορφώθηκε στα 12,40 ευρώ με απώλειες 6,91% ενώ εξίσου μεγάλες απώλειες εμφάνισαν η Alpha περί το 8% Eurobank , Πειραιώς Κύπρου Proton bank περίπου 11% κ.α. Αν και ακόμη είναι πρώιμο θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ορατός ο κίνδυνος υποβάθμισηςόχι όλων αλλά μέρους των ελληνικών τραπεζών από την Standard and Poors λόγω της επιδείνωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος της Ελλάδος. Ήδη η Emporiki λόγω της υποβάθμισης της χώρας , υποβαθμίστηκε ταυτόχρονα και προσαρμόστηκε στο Α- δηλαδή στα επίπεδα της Ελλάδος.
Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2008 ο αμερικανικόςελεγκτικός οίκος είχε υποβαθμίσει το outlook δηλαδή τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και των περισσότερων τραπεζών. Μετά την υποβάθμιση τηςπιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος ηStandard and Poors ίσως υποβαθμίσει και την πιστοληπτική ικανότητα ορισμένων τραπεζών. Με βάση την S&P η Eurobank ως προς τον μακροπρόθεσμο δανεισμό που αποτελεί και την κυριότερη αξιολόγηση για τις τράπεζες βαθμολογείται με Α- , η Εθνική με ΒΒΒ+ , η Alpha με ΒΒΒ+ , η Emporiki A- , η Πειραιώς με ΒΒΒ+ και η Marfin Popular Bank με ΒΒΒ. Η παρελθούσα εμπειρία έχει αποδείξει ότι η S&P αξιολογεί τις τράπεζες με βαθμολογία συνήθως χαμηλότερη της χώρας. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος για υποβάθμιση κάποιων εξ αυτών ως προς την πιστοληπτική τους ικανότητα.
Πιο ψύχραιμες οι αγορές ομολόγων
Και ενώ οι μετοχές των τραπεζών λόγω της υποβάθμισης καταβαραθρώθηκαν τα spreads στα ομόλογα δεν επηρεάστηκαν τόσο αρνητικά. Οι αγορές ομολόγων αντέδρασαν πιο ψύχραιμα καθώς ξένοι πουλούσαν κρατικά ομόλογα όχι μαζικά και το spreads διευρύνθηκε από τις 241 στις 248 μονάδες βάσης.
Παρ΄ όλα αυτά στελέχητραπεζών αλλά και εκπρόσωποι του ΟΔΔΗΧ αναφέρουν ότι τα spread παρ' ότι βρίσκεται ήδη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα δεν επηρεάστηκαν καθοριστικά από την ανακοίνωση της υποβάθμισης. Σημειώνεται ότι χθες πριν δηλαδή την υποβάθμιση το spread διαμορφωνόταν στις 251 μονάδες βάσης. Στελέχη dealing room αναφέρουν ότι η αγορά είχε προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό μια ενδεχόμενη υποβάθμιση αιτιολογώντας έτσι και την συμπεριφορά του spread το τελευταίο διάστημα.
Για το ελληνικό δημόσιο η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας συνεπάγεται περαιτέρω επιβάρυνση στο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Παρ΄ όλα αυτά ο αντίκτυπος δενθα είναι μεγάλος καθώς η αγορά είχε προσαρμοστεί προεξοφλώντας σε μεγάλο βαθμό την υποβάθμιση μέσω της μεγάλης διεύρυνσης του spreads στα ομόλογα. Η απόφαση τηςStandard and Poors να μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος είχε προεξοφληθεί σε κάποιο βαθμό καθώς ο αμερικανικός οίκος είχε μόλις πρόσφατα προειδοποιήσει ότι βάζει υπό καθεστώς επιτήρησης την Ελλάδα την Ιρλανδία και την Ισπανία. Η διεύρυνση του spread ουσιαστικά αντικατόπτριζε την διαφαινόμενη υποβάθμιση της Ελλάδος.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr