Έσπασε και το φράγμα των 200 μονάδων βάσης που αποτελεί ένα από τα κριτήρια σταθερότητας.
Η διαφορά απόδοσης στην 5ετία έχει ξεπεράσει τις 230 μονάδες βάσης ωστόσο τα ομόλογα αναφοράς είναι τα 10ετή. Τα ελληνικά ομόλογα όπως και τα ιταλικά βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης πίεσης καθώς οι επενδυτές ρευστοποιούν θέσεις . με πολύ μικρά ποσά όμως,πιέζοντας έτσι περαιτέρω τα spreads.
Βέβαια ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι τα credit default swaps της Ελλάδος που αποτελούν ένα ασφάλιστρο ως προς το ρίσκο χώρας μειώνονται σημαντικά και από τις 285 μονάδες βάσης υποχώρησαν στις 240 μονάδες βάσης. Η Ελλάδα και η Ιταλία βρίσκονται στο επίκεντρο για τον απλό λόγω ότι εμφανίζουν υψηλό δημόσιο χρέος σε σχέση με άλλες χώρες.
Οι βασικές αιτίες για την εκτίναξη του spread είναι 2) Οι ανησυχίες για την πορεία του δημοσίου χρέους και 2) η ρηχότητα της αγοράς αφού με ελάχιστο τζίρο στην ΗΔΑΤτα ομόλογα πιέζονται. Είναι ενδεικτικό ότι χθες σημειώθηκαν αγοραπωλησίες ομολόγων μόλις 200 εκατ ευρώ και σήμερα μόνο 40 εκατ ευρώ.
Κορυφαία στελέχη της Εθνικήςτης Alpha και της Eurobank αναφέρουν ότι η πραγματική κατάσταση στις αποτιμήσεις των ομολόγων και της πορείας των spreads θα φανεί αρχές του 2009 , οπότε θα υπάρξει επανάκαμψη των επενδυτών , νέες εκδόσεις κ.α. Bραχυπρόθεσμα πάντως δεν αποκλείουν νέα πίεση στα ομόλογα και ίσως από αρχές 2009 διαμόρφωση του spread σε χαμηλότερα επίπεδα.
Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών ελληνικών και γερμανικών ομολόγων που αποτελούν το σημείο αναφοράς και σύγκρισης στην Ευρώπη κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό στις 201,75 μονάδες βάσης και βρίσκεται οριακά πλέον χαμηλότερα από μια εκ των παραμέτρων που συνθέτουν το σύμφωνο σταθερότηταςπου για την Ελλάδα είναι οι 200 μονάδες βάσης.
Βέβαια λόγω της άτυπης χαλάρωσης ουσιαστικά του συμφώνου σταθερότητας μια υπέρβαση των 200 μονάδων βάσης από τα ελληνικά ομόλογα , που αποτελεί πολύ πιθανό ενδεχόμενο , μάλλον θαέχει ελεγχόμενες επιπτώσεις. Η ΤτΕ μπορεί να παρέμβει και να στηρίξει την αγορά; Το προηγούμενο διάστημα η ΤτΕ για λογαριασμό ταμείων αγόραζε ελληνικά ομόλογα με στόχο να μειώσει το spreads ωστόσο δεν διαφαίνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να παρέμβει ώστε να ανατρέψει την ανοδική τάση.
Η νέα σημαντική διεύρυνση των spreads που προβληματίζει έντονα το ελληνικό δημόσιο αποδίδεται σε επιλεκτικές και περιορισμένες πωλήσεις ελληνικών ομολόγων από ξένες τράπεζες . Τα spreads στα ελληνικά ομόλογα τείνουν να αγγίζουν τα spreads άλλων χωρών που είναι εκτός ζώνης του ευρώ εμφανίζει διαφορά απόδοσης με τα γερμανικά στις 249 μονάδες βάσης.
Η Ουγγαρία η οποία έχει υποστεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα το spreads ανέρχεται στις 525 μονάδες βάσης ενώ ως ακραίο παράδειγμα ο Λίβανος χώρα εκτός Ευρώπηςεμφανίζει spread 700 μονάδες βάσης. Όμως άλλες χώρες τηςΕυρώπης όπως η Ισπανία εμφανίζει spreads 77 μονάδες βάσης έναντι των γερμανικών , της Πορτογαλίας ανέρχεται στις 90 μονάδες βάσης της Γαλλίας 43 μονάδες βάσης του Βελγίου στις 81 μονάδες βάσης της Αυστρίας 76 μονάδες βάσης.
Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι τα spreads στα ομόλογα της Ευρώπης έχουν διερευνηθεί αλλά τις μεγαλύτερες απώλειες άρα και το μεγαλύτερο ρίσκο εμφανίζουν η Ελλάδα και η Ιταλία.
Πόσο επιβαρύνεται το δημόσιο
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 5,08% όταν πριν μήνες ήταν στο 4% περίπου. Είναι καταφανές ότι το ελληνικό δημόσιο πληρώνει περισσότερα τοκοχρεολύσια σε σχέση με το παρελθόν. Βέβαια οι ονομαστικές τιμές τα ονομαστικά επιτόκια έχουν υποχωρήσει όμως η διατήρηση του spreads στα ομόλογα σε υψηλά επίπεδα είναι αποτέλεσμα του αυξημένου ρίσκου που εμφανίζει η Ελλάδα όπως και η Ιταλία.
Π.χ. αν το δημόσιο δανείζεται 10 δις ευρώ με επιτόκιο 4% πληρώνει σε ένα χρόνο 400 εκατ ευρώ σε τόκους. Με απόδοσηστο 5% θα πληρώνει για το ίδιο ποσό 500 εκατ ευρώ. Για τον κάτοχο των ομολόγωντο κέρδος προέρχεται από την τιμή όταν πουλάει. Υψηλή τιμή σημαίνει χαμηλή απόδοση και υψηλή απόδοση μεταφράζεται σε χαμηλή
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr