Τα έσοδα που έχουν βεβαιώσει έως τώρα οι Εφορίες πιάνουν μετά βίας τα 100 εκατ. ευρώ ( 80 εκατ. ευρώ ήταν προ δεκαημέρου) και όπως όλα δείχνουν ο στόχος για την είσπραξη 1 δις. ευρώ από την ρύθμιση βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα». Βλέποντας τις ισχνές εισπράξεις από την ρύθμιση ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας συνεχίζει να πιέζει τους Εφόρους προκειμένου να μαζέψουν έσοδα από την περαίωση. Παρ' ότι οι «μηχανές» έκδοσης σημειωμάτων στις Εφορίες και τα ΠΕΚ έχουν πάρει «φωτιά» από τον όγκο των εκκαθαριστικών που τυπώνουν ο επιχειρηματικός κόσμος εξακολουθεί να γυρίζει την πλάτη στο υπουργείο Οικονομικών.
Οι επιχειρηματίες, οι οποίοι στην παρούσα φάση «στεγνώνουν» από ρευστότητα εξαιτίας της κάθετης πτώσης του τζίρου και της διεθνούς κρίσης, προτιμούν όπως λένε να ελεγχθούν από την Εφορία, παρά να υπαχθούν στη ρύθμιση πληρώνοντας το 20% της οφειλής. Και καλά λένε όταν ο φόρος αναφέρεται στα ελάχιστα προβλεπόμενα ποσά που είναι 500 ή 600 ευρώ για κάθε χρήση. Τότε το πρόβλημα για μία επιχείρηση είναι μικρό. Όταν όμως ο φόρος, ξεπερνάει κατά μέσο όρο τα 5.000 ευρώ ανά χρήση, όπως συμβαίνει στις περισσότερες επιχειρήσεις, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.
Η άρνηση των επιχειρηματιών να τελειώνουν με τις φορολογικές εκκρεμότητες του παρελθόντος έχει προβληματίσει έντονα τον υφυπουργό Οικονομικών Αντώνη Μπέζα. Η απροθυμία των επιχειρήσεων στην ρύθμιση τον δυσκολεύουν να περιορίσει την «μαύρη τρύπα» των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού που στο τέλος Οκτωβρίου φθάνει τα 2,6 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ανάλογες εισπρακτικές αστοχίες καταγράφονται και στην ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη αφού οι εισπράξεις από την συγκεκριμένη φοροδοτική δεξαμενή είναι ζήτημα να πιάνουν τα 180 με 200 εκατ. ευρώ, την στιγμή που ο προϋπολογισμός αναμένει έσοδα της τάξης του 1,5 δις. ευρώ.
Μάριος Χριστοδούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr