Ο ερευνητής του ifo Joachim Ragnitz στη Δρέσδη, κάνει λόγο για «μόνιμες εξελίξεις που είναι αποτέλεσμα παγκόσμιων αλλαγών στη δομή της παραγωγής – όπως η αυξανόμενη ζήτηση για ημιαγωγούς ή βιομηχανικές πρώτες ύλες».
Οι ελλείψεις αποδίδονται «σε μια αλυσίδα κρίσεων που ελπίζουμε ότι θα υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες. όπως για παράδειγμα η πανδημία και ο πόλεμος της Ουκρανίας».
Σύμφωνα με τον Ragnitz, η μείωση του πληθυσμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμες περικοπές της παραγωγής στη Γερμανία στο μέλλον. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η Κίνα να προκαλέσει ελλείψεις ή αυξήσεις τιμών για ορισμένα εμπορεύματα. Επιπλέον, η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές θα μπορούσε να καταστήσει την παραγωγή στη Γερμανία πολύ ακριβή.
Για να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες για τη Γερμανία ως βιομηχανική βάση, ο Ragnitz λέει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να βρουν νέους προμηθευτές ή να προσπαθήσουν να προμηθευτούν υποκατάστατα για ιδιαίτερα σπάνια ενδιάμεσα αγαθά. Η αύξηση του κόστους αυτών των αγαθών που συνδέεται με την έλλειψη εισροών παρέχει το απαραίτητο κίνητρο για αυτό και επομένως δεν πρέπει να αποτραπεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr