Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός ξεκινώντας την τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι «φτάσαμε σε σημεία παραλογισμού για να γίνει πολιτική εκμετάλλευση», και σχολίασε πως «καλώς ανοίγει η συζήτηση σχετικά με την προστασία των ανηλίκων, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες».
«Το αν θα δοθούν τα ονόματα ή όχι δεν είναι απόφαση ούτε της κυβέρνησης, ούτε της αστυνομίας αλλά του εισαγγελέα. Σε όσους έχει κινηθεί η δίωξη έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και απαντώντας στις αιτιάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε ότι «η δικογραφία δεν κινείται με τον γρήγορο ρυθμό της ενημέρωσης και εάν φτιαχτεί πρόχειρα θα καταπέσει».
Σχετικά με τι αιτιάσεις περί συγκάλυψης, ο κ. Βορίδης είπε ότι «ειλικρινά δεν μπορώ να παρακολουθήσω ποιο είναι το επιχείρημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης» και μίλησε για «φαιδρό πολιτικό σκεπτικό να γίνεται αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης η ποινική υπόθεση του βιασμού».
«Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι πλέγμα κοινωνικής ασφάλειας που εν μέρει συνδέεται με κοινωνικές δομές, αυτοδιοίκηση, σχολείο, οικογένεια και προληπτική συνδρομή της αστντυνομίας. Ως ειδεχθές έγκλημα βιασμού και εκμετάλλευσης είμαστε σε δύσκολα νερά γιατί είναι από τα εγκλήματα που δεν ανατάσσεται ούτε αναμορφώνεται ο δράστης και έτσι είναι εξαιρετικά δύσκολος ο εντοπισμός γιατί λειτουργεί εν κρυπτώ».
«Τι απάντηση πρέπει να δοθεί στην Τουρκία»
Πολιτική της κυβέρνησης είναι οι επιστροφές για μη δικαιούχους ασύλου και πρέπει να ενεργοποιείται μηχανισμός επαναπροώθησης , είπε ο υπουργός Εσωτερικών τονίζοντας ότι οι μειωμένες ροές δείχνουν την αποτελεσματικότητα αποτροπής τόσο στον φράχτη του Έβρου όσο και στα θαλάσσια σύνορα.
«Αν αύριο αποφασίσει η Τουρκία να στείλει χιλιάδες μετανάστες προφανώς δεν θα κάτσουμε να το βλέπουμε» είπε χαρακτηριστικά. Οι πολιτικές της επιστροφής και ταχείας απόδοσης ασύλου έχουν οδηγήσει στην αποφόρτιση του δύσκολου προβλήματος που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση όταν νησιά βούλιαζαν από την παράνομη μετανάστευση», υπογράμμισε ο υπουργός.
Σχετικά με την κλιμακούμενη ρητορική της Τουρκίας, ο κ. Βορίδης εκτιμά ότι έχει να κάνει με τη γεωπολιτική αναδιάταξη των τουρκικών στόχων, με τη στάση της διεθνούς κοινότητας και την δραστήρια ελληνική πολιτική που μετά από χρόνια δεν αφήνει να πέσουν τα πράγματα κάτω κι έχει διαμορφώσει αμυντικές συμμαχίες, όπως η στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη που παίρνει πλέον καθαρές θέσεις. Αυτό πιέζει την Τουρκία ενώ αποπροσανατολίζεται κι εγκαταλείποντας τις ευρωπαϊκές προσδοκίες φαντασιώνεται ρόλο περιφερειακής δύναμης στην Ευρασία, στο Αιγαίο και στα Βαλκάνια. Ωστόσο, η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και δεν επιτρέπει στην Τουρκία».
«Υποθέτω ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι λάθος που πληρώνουμε το 90% της πρόσθετης επιβάρυνσης κάθε νοικοκυριού»
«Αυτή η ενίσχυση είναι είδος πλαφόν. Το Ταμείο που κατευθύνονται τα χρήματα από την ανάκτηση εσόδων και ο μηχανισμός που άλλαξε τον τρόπο τιμολόγησης οδηγεί να παίρνουμε σημαντικά ποσά από παρόχους πίσω και να τα επιστρέφουμε σε νοικοκυριά – επιχειρήσεις. Αυτό δεν ρυθμιστική παρέμβαση, διερωτήθηκε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κριτική της αντιπολίτευσης.
Ή δείχνουν άγνοια, που δεν δικαιολογείται γι αυτά τα ζητήματα, ή πρόκειται για στοχευμένη προσπάθεια να παραπλανηθεί με ψέματα η κοινή γνώμη»
Σχετικά με την κριτική του Αλέξη Τσίπρα και την πρόταση για φορολόγηση αντί ενισχύσεων, ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι «όφελος θα έχει αυτός που καταναλώνει περισσότερο δηλαδή αυτός που έχει μεγαλύτερο εισόδημα. Δηλαδή να μην κατευθύνουμε τα χρήματα εκεί όπου υπάρχουν ανάγκες», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.
«Μόνο για την ενίσχυση Σεπτεμβρίου δόθηκαν δύο δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις κι από αυτά τα χρήματα το 1,2 δισ. ήρθε από ανάκτηση από τους αναδόχους».
«Ο κ. Τσίπρας λέει να μειώσουμε την έμμεση φορολογία, όμως οι λογαριασμοί θα πηγαίνουν στα σπίτια με την ονομαστική τους τιμή και θα πρέπει να πληρωθούν», τόνισε.
Μπόνους στο Δημόσιο
«Ομολογώ ότι η κριτική είναι παράξενη όταν προέρχεται από ανθρώπους στον ιδιωτικό τομέα από τον οποίο και εισάγεται το μπόνους. «Λέμε ότι θα έχουμε κριτήρια ακέραια και διαφανή και δεχόμαστε κριτική επειδή δεν διασφαλίζεται αντικειμενικότητα, σχετικά με τους 2.5000 προϊσταμένους που θα δίνουν τα μπόνους, είπε ο κ. Βορίδης, διευκρινίζοντας ότι το πρόγραμμα λειτουργεί πιλοτικά. «Ελπίζω ότι ήρθε για να μείνει», πρόσθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr