Και οι τρεις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ήλπιζαν να επιστρέψουν οι πτήσεις στη φυσιολογική τους ροή, μετά τη γενική απαγόρευση που είχε επιβληθεί σε όλη την Ευρώπη, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και είχε οδηγήσει στην απώλεια 20.000 θέσεων εργασίας.
Το σχέδιο, ωστόσο, υποχρεωτικής καραντίνας 14 ημερών που παρουσιάστηκε από τους κυβερνώντες στις 8 Ιουνίου, αναφορικά με τις αφίξεις από το εξωτερικό, προκαλεί πλήγμα στις κρατήσεις, σε μια περίοδο που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ξεκινούν να ανοίγουν τα σύνορά τους.
Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, η οποία εκδόθηκε από τη μητρική της BA, οι τρεις εταιρείες έκαναν γνωστό πως κατέθεσαν την καταγγελία τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας δικαστική αναθεώρηση της απόφασης το συντομότερο δυνατό.
Σε περίπτωση που οι δικαστές συνταχθούν με τις αεροπορικές εταιρείες, οι δικηγόροι έχουν πει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τα επιστημονικά στοιχεία που στηρίζουν την απόφασή της.
Οι εταιρείες από την πλευρά τους, διατείνονται πως δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις και δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με τη βιομηχανία για τη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων.
Επιπλέον, δήλωσαν ότι θα ήθελαν η κυβέρνηση να υιοθετήσει εκ νέου την προηγούμενη πολιτική καραντίνας που καθιερώθηκε στις 10 Μαρτίου, η οποία ισχύει μόνο για επιβάτες που φτάνουν από χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου.
Τέλος, απέρριψαν τις «αεροπορικές γέφυρες», τις διμερείς συμφωνίες μεταξύ χωρών με χαμηλά ποσοστά μόλυνσης, τις οποίες η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ως πιθανή εναλλακτική, λέγοντας ότι δεν έχουν καμία προηγούμενη γνώση για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr