Χθες στο Μιλάνο η μετοχή της Banca Monte dei Paschi di Siena έκανε «βουτιά» 14%, για να κλείσει στο ιστορικό χαμηλό των 0,329 ευρώ, ενώ η διολίσθηση συνεχίζεται και σήμερα, καθώς η μετοχή καταγράφει ήδη απώλειες 7,3%, στα 0,305 ευρώ.
Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας και η παλαιότερη στον κόσμο, ανακοίνωσε χθες πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητά από την Banca Monte dei Paschi να μειώσει τα «κόκκινα» δάνειά της στα 32,6 δις. ευρώ μέχρι το 2018, από 46,9 δις. ευρώ που είναι σήμερα. Η τράπεζα έχει περιθώριο μέχρι την Παρασκευή να απαντήσει στην ΕΚΤ.
Από την αρχή του έτους, οι μετοχές της BMPS καταγράφουν πτώση 75%, εμφανίζοντας την χειρότερη ετήσια ζημιά στην ιστορία τους, σύμφωνα με το MarketWatch.
Όμως, δεν είναι μόνο αυτή η τράπεζα που βλέπει τις μετοχές της να κατρακυλούν φέτος. Η UniCredit, η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα σε επίπεδο ενεργητικού, έχει κάνει «βουτιά» 63% από την αρχή του έτους, ηBanca Popolare di Milano 60% και η Intesa Sanpaolo 47%.
Οι τράπεζες της Ιταλίας βαρύνονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 360 δις. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ποσό που αντιστοιχεί στο 18,1% των συνολικών δανείων προς τους καταναλωτές. Περίπου 210 δις. ευρώ από αυτά έχουν χορηγηθεί σε δανειολήπτες που τώρα θεωρούνται χρεοκοπημένοι.
«Εν τω μεταξύ, η μέση απόδοση των ιδίων κεφαλαίων ήταν μικρότερη του 2% ετησίως κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, ποσοστό που δεν είναι αρκετό ούτε για να ξεκαθαριστούν με αξιοπρεπή ρυθμό τα NPLs, ούτε για να προσελκυστούν επιπλέον κεφάλαια», σχολίαζε σε σημείωμά του στις 3 Ιουλίου ο Erik Nielsen της UniCredit Research.
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι ανησυχίες για τα περιθώρια των τραπεζών καθώς τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, μετά την έναρξη αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, που έχει οδηγήσει σε αρνητικά επιτόκια καταθέσεων.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε στην Ιταλία να χρησιμοποιήσει κρατικές εγγυήσεις ύψους ως 150 δις. ευρώ για βραχυπρόθεσμη στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών, όπως ανέφερε η Wall Street Journal. Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωναν πως ήθελαν να προστατευθούν οι τράπεζες από τις επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος για αποχώρηση από την ΕΕ.
Όμως, άλλοι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης δεν στήριξαν την περασμένη εβδομάδα τα σχέδια του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να χρησιμοποιήσει δημόσιους πόρους για να «ρίξει» περίπου 40 δις. ευρώ στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα, καθώς οι κανόνες της ΕΕ απαιτούν οι διασώσεις των προβληματικών τραπεζών να γίνονται με χρήματα των πιστωτών, και όχι των φορολογουμένων.
Εν τω μεταξύ, μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται το δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρησηστην Ιταλία, με αναλυτές να θεωρούν ότι είναι πιθανότατα το «μεγαλύτερο ρίσκο» για το ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον φέτος, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση του Ρέντσι σε μια περίοδο που αυξάνεται η δημοτικότητα του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr