Το Ιράν υποβάθμισε τις αναφερόμενες ισραηλινές επιθέσεις στο έδαφός του, σε ένδειξη ότι μπορεί να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.
Εκρήξεις ακούστηκαν στην ιρανική πόλη Ισφαχάν την Παρασκευή, με πηγές να κάνουν λόγο για ισραηλινή επίθεση, αλλά η Τεχεράνη υποβάθμισε το περιστατικό και έδειξε ότι δεν είχε σχέδια για αντίποινα, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για κλιμάκωση σε ολόκληρη την περιοχή.
Το Ιράν έπληξε το Ισραήλ με ένα μπαράζ drones και βαλλιστικών πυραύλων το Σάββατο σε αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή την 1η Απριλίου που κατέστρεψε ένα κτίριο στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό και σκότωσε αρκετούς ανώτατους Ιρανούς αξιωματικούς, την οποία υποστηρίζει ότι εξαπέλυσε το Ισραήλ.
«Αν και η αρχική άνοδος του πετρελαίου μπορεί να ενίσχυσε τον αρχικό φόβο για περαιτέρω κλιμάκωση, είδαμε τόσο τις μετοχές όσο και το αργό να αντιστρέφουν ορισμένες από αυτές τις προκαταρκτικές κινήσεις», δήλωσε ο Τζόσουα Μαχόνι, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της Scope Markets.
«Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας φαίνεται να έχουν να κάνουν περισσότερο με το να δείξουν την προθυμία τους να δράσουν παρά να επιδιώξουν πραγματικά να υποκινήσουν έναν πόλεμο...Για τις αγορές αυτό είναι το καλύτερο σενάριο», συμπλήρωσε.
Οι επενδυτές παρακολουθούσαν στενά την αντίδραση του Ισραήλ στις ιρανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της 13ης Απριλίου και σταδιακά απελευθέρωναν το ασφάλιστρο κινδύνου του πετρελαίου αυτή την εβδομάδα.
Οι τιμές έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 4% από τη Δευτέρα και οδεύουν για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλειά τους από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα, οι νομοθέτες στις ΗΠΑ έχουν ενσωματώσει τις κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν σε ένα εκκρεμές πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία που στοχεύει πλοία, λιμάνια ή διυλιστήρια που επεξεργάζονται ιρανικό αργό και συναλλαγές από κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αφορούν αγορές πετρελαίου από το Ιράν.
Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον ΟΠΕΚ, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης κυρώσεις αυτή την εβδομάδα στο Ιράν με στόχο την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,15% στα82,61 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,21% στα 86,95 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί μετά την ξαφνική άνοδο το φυσικό αέριο
Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,665% στα 31,125 ευρώ η μεγαβατώρα.
Νωρίτερα, εν μέσω της γενικότερης αναταραχής στη Μέση Ανατολή, το φυσικό αέριο είχε ανέβει κατά 4,7%, οδεύοντας προς τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,05% στα 2.396,40 δολάρια η ουγγιά, αν και νωρίτερα κατέγραφε και αυτός άνοδο, αφού η ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκε για άλλη μια φορά υπό τον φόβο γενικευμένης γεωπολιτικής έντασης.
Το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,35% στα 28,49 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,90% στα 4,477 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,22% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0667 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,18% στο 1,2458 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία χάνει 0,05% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8562 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr