Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ ανέβηκαν περίπου 3% την Τετάρτη, αφού η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 9,6 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 23 Ιουνίου, ξεπερνώντας κατά πολύ το 1,8 εκατομμύριο βαρέλια που είχαν προβλέψει οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.
«Η κριτική επιτροπή δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν το δεύτερο μέρος του 2023 θα φέρει μαζί του την πολυαναμενόμενη πτώση των αποθεμάτων. Ωστόσο, ο αντίκτυπος που έχουν οι μετοχές στις τιμές του πετρελαίου εμφανίστηκε χθες σε μικρότερη κλίμακα», εξήγησε ο αναλυτής της PVM Oil, Tamas Varga.
Οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει η αύξηση των επιτοκίων στην οικονομική ανάπτυξη επανήλθαν στο προσκήνιο, ωστόσο, περιορίζοντας το ράλι.
Οι ηγέτες των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του κόσμου επιβεβαίωσαν την Τετάρτη ότι πιστεύουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής για να τιθασευτεί ο πεισματικά υψηλός πληθωρισμός, αλλά εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να το επιτύχουν αυτό χωρίς να πυροδοτήσουν άμεσες υφέσεις.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, δεν απέκλεισε περαιτέρω αυξήσεις στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ενίσχυσε τις προσδοκίες για ένατη συνεχή άνοδο των επιτοκίων της ευρωζώνης τον Ιούλιο.
Πίεση στις τιμές άσκησαν και τα ετήσια κέρδη σε βιομηχανικές επιχειρήσεις στην Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, που επέκτειναν τη διψήφια πτώση τους πρώτους πέντε μήνες, καθώς η μείωση της ζήτησης συμπίεσε τα περιθώρια κέρδους.
«Η έλλειψη προοπτικών για αύξηση της ζήτησης καυσίμων έχει περιορίσει την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, ακόμη και με περιορισμούς της προσφοράς από τους παραγωγούς πετρελαίου», δήλωσε ο Tetsu Emori, Διευθύνων Σύμβουλος της Emori Fund Management Inc.
Αντιμέτωπη με την πτώση των τιμών, η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε αυτόν τον μήνα να μειώσει απότομα την παραγωγή της τον Ιούλιο, προσθέτοντας μια ευρύτερη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για τον περιορισμό της προσφοράς έως το 2024.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,43% στα 69,87 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,34% στα 74,49 δολάρια το βαρέλι.
Πέφτει το φυσικό αέριο
Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,538% στα 33,600 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός υποχωρεί 0,24% στα 1.917,55 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,15% στα 22,855 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός πέφτει 1,12% στα 3,7005 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,18% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0931 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,13% στο 1,2656 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί οριακά 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8636 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr