Σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές πριν από τις αυξήσεις κόστους πέρυσι, ωθώντας τον πληθωρισμό σε διψήφιο ποσοστό μέχρι το φθινόπωρο.
Έτσι, ανάγκασαν την ΕΚΤ να προχωρήσει σε ταχείες αυξήσεις των επιτοκίων για να μειώσει τη ζήτηση, ώστε οι επιχειρήσεις να υποχωρήσουν και να αρχίσουν να απορροφούν τις υψηλότερες μισθολογικές απαιτήσεις.
«Το πρώτο τρίμηνο του 2023, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του αποπληθωριστή του ΑΕΠ της ευρωζώνης έφτασε στο υψηλό του 6,2%, από 5,7% το προηγούμενο τρίμηνο, έχοντας διαμορφωθεί στο χαμηλό του 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2021», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Η συμβολή των κερδών ανά μονάδα παραγωγής ήταν ιδιαίτερα μεγάλη τα τελευταία τρία τρίμηνα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 60% της συνολικής αύξησης του αποπληθωριστή του ΑΕΠ», σημειώνει επίσης.
Πάντως, ακόμη και αν η πτώση των περιθωρίων κέρδους δεν είναι εμφανής, η κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι αυτή θα έρθει τελικά και οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να απορροφούν ένα μέρος των αιτημάτων για αυξήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr