Το ράλι είναι μέρος μιας ευρύτερης ανάκαμψης του κλίματος κινδύνου που υποστηρίχθηκε τόσο από το άνοιγμα του μεγαλύτερου εισαγωγέα αργού στον κόσμο όσο και από τις ελπίδες για λιγότερο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ από τη Federal Reserve, με τις ασιατικές μετοχές να ανεβαίνουν και το δολάριο να αποδυναμώνεται.
«Εάν αποφευχθεί η ύφεση, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου και η αύξηση της ζήτησης θα παραμείνουν ανθεκτικές», δήλωσε ο Τάμας Βάργκα της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις στην Κίνα είναι ο κύριος λόγος για τα κέρδη της Δευτέρας.
«Το σταδιακό άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας θα προσφέρει ένα πρόσθετο και ιδιαίτερα ισχυρό επίπεδο στήριξης των τιμών», πρόσθεσε.
Το ράλι ακολουθεί την πτώση άνω του 8% την περασμένη εβδομάδα τόσο για το μπρεντ, όσο και για το αμερικανικό αργό, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους στην αρχή του έτους από το 2016.
Ως μέρος μιας «νέας φάσης» στη μάχη κατά του COVID-19, η Κίνα άνοιξε τα σύνορά της το Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια. Στο εσωτερικό, αναμένονται περίπου 2 δισεκατομμύρια ταξίδια κατά τη διάρκεια της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς, σχεδόν διπλάσια από πέρυσι και 70% των επιπέδων του 2019, λέει το Πεκίνο.
Παρά την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου τη Δευτέρα, εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία ότι η μαζική ροή Κινέζων ταξιδιωτών θα μπορούσε να προκαλέσει άλλη μια έκρηξη των λοιμώξεων από τον COVID, ενώ παραμένουν και οι ευρύτερες οικονομικές ανησυχίες.
Αυτές οι ανησυχίες αντικατοπτρίζονται στη δομή της αγοράς του πετρελαίου. Τόσο τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια του μπρεντ όσο και του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονται με έκπτωση για τον επόμενο μήνα, μια τακτική γνωστή ως contango, η οποία συνήθως υποδηλώνει πτωτικό κλίμα.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 3,19% στα 76,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 2,94% στα 80,88 δολάρια το βαρέλι.
Μικρή ανάκαμψη για το φυσικό αέριο
Ήπια ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,749% στα 70,750 ευρώ η μεγαβατώρα, έπειτα από ένα διάστημα που κινούνταν ισχυρά πτωτικά.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,45% στα 1.877,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,12% στα 24,008 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ενισχύεται 1,90% στα 3,9858 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,38% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0684 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,42% στο 1,2145 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8799 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr