Μια μελέτη των μισθολογικών εξελίξεων από την έναρξη της πανδημίας δείχνει ότι η υποκείμενη αύξηση των αμοιβών είναι «σχετικά μέτρια» και επί του παρόντος, κοντά στη μακροπρόθεσμη τάση της, ανέφερε το ίδρυμα τη Δευτέρα σε άρθρο που θα δημοσιευθεί στο Οικονομικό Δελτίο του.
Ακόμα κι έτσι, «κοιτάζοντας το μέλλον, η αύξηση των μισθών τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να είναι πολύ ισχυρή σε σύγκριση με τα ιστορικά πρότυπα», ανέφερε. «Αυτό αντανακλά τις εύρωστες αγορές εργασίας που μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί ουσιαστικά από την επιβράδυνση της οικονομίας, τις αυξήσεις στους εθνικούς κατώτατους μισθούς και κάποια κάλυψη του χαμένου εδάφους των μισθών από τους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού».
Ενώ ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει πέσει από τα υψηλά προηγούμενων μηνών ο δείκτης που εξαιρεί ευμετάβλητα είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Δεκεμβριο.
Με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι ο στόχος για πληθωρισμό 2% θα είναι άπιαστος μέχρι το τέλος του 2025 και τα συνδικάτα να πιέζουν για γενναιόδωρες αυξήσεις, η ΕΚΤ πραγματοποίησε ένα άνευ προηγουμένου σερί αύξησης επιτοκίων που ανέβασαν το επιτόκιο καταθέσεων στο 2% τον περασμένο μήνα.
Στο άρθρο της, η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι «υπάρχουν σημάδια ισχυρότερης αύξησης των μισθών στους τομείς των υπηρεσιών», κυρίως σε εκείνους που στερούνται προσωπικού. Αναφέρει επίσης ότι «πέρα από το εγγύς μέλλον, η αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση στη ζώνη του ευρώ και η αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές είναι πιθανό να ασκήσουν πτωτική πίεση στην αύξηση των μισθών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr