Οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών-μελών προσπαθούν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο σχετικά με την αμφιλεγόμενη πρόταση για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ιστορικής ενεργειακής κρίσης και η τσεχική κυβέρνηση, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, πρότεινε τη μείωση του πλαφόν στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σύγκριση με τα 275 ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα.
Η τελευταία αναθεώρηση, η οποία κοινοποιήθηκε στα κράτη μέλη το Σάββατο και είδε το Bloomberg News, έρχεται λίγες μέρες αφότου οι ηγέτες του μπλοκ έριξαν το βάρος τους στην εξεύρεση μιας γρήγορης συμφωνίας για το μέτρο παρέμβασης στην αγορά.
Το σχέδιο θα συζητηθεί από τους υπουργούς Ενέργειας στη συνάντησή τους στις 19 Δεκεμβρίου. Η πρόταση για παρέμβαση στην αγορά, που είχε ζητηθεί από μια ομάδα κρατών-μελών ήδη από την άνοιξη, έχει προκαλέσει βαθύ ρήγμα μεταξύ των κυβερνήσεων. Τις τελευταίες εβδομάδες η Γερμανία ώθησε για μια προσεκτική προσέγγιση, ενώ το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πολωνία ζήτησαν ένα πιο επιθετικό εργαλείο, με πλαφόν τιμής κάτω από 200 ευρώ.
Όσοι είναι υπέρ της επιβολής πλαφόν επισημαίνουν ότι διακυβεύεται το μέλλον της οικονομίας των 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του μπλοκ, καθώς οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας έχουν ήδη τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και απειλούν να ωθήσουν την περιοχή σε ύφεση
Μια συμφωνία για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου θα ξεκλειδώσει επίσης ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων για τον περιορισμό του υψηλού ενεργειακού κόστους που έχει προκαλέσει αναστάτωση στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύτηκαν σε ρεκόρ νωρίτερα φέτος έπειτα από τις σημαντικές περικοπές της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση, ο λεγόμενος μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου θα τεθεί σε λειτουργία όταν οι συμβάσεις του TTF παράδοσης επόμενου μήνα ξεπερνούν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες.
Επιπλέον, το νέο προσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει την παρέμβασή της στην αγορά εάν υπονομεύσει τα μέτρα μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου της ΕΕ.
Επίσης, το μέτρο θα ανασταλεί αμέσως αν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού. Ορισμένοι επικριτές φοβούνται ότι τυχόν πλαφόν τιμής στην Ευρώπη θα μπορούσε να την καταστήσει λιγότερο ελκυστική για τους πωλητές παγκοσμίως.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr