Τόσο το μπρεντ, όσο και το αμερικανικό αργό καταγράφουν μικρά κέρδη, ανακάμπτοντας το πρώτο από την πτώση 6,4% την περασμένη εβδομάδα και το δεύτερο από την υποχώρηση 7,6% την περασμένη εβδομάδα.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε στη λήξη μεσοπρόθεσμων δανείων τη Δευτέρα, διατηρώντας το επιτόκιο αμετάβλητο για δεύτερο μήνα, σε ένα μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να διατηρεί χαλαρή νομισματική πολιτική.
Το Πεκίνο θα αυξήσει επίσης σημαντικά την εγχώρια ενεργειακή ικανότητα και θα εντείνει τους ελέγχους κινδύνου σε βασικά εμπορεύματα, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και η ηλεκτρική ενέργεια, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Εθνικής Υπηρεσίας Ενέργειας τη Δευτέρα.
Άλλος κρατικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα θα αυξήσει επίσης περαιτέρω τα αποθέματα για βασικά εμπορεύματα.
Το πετρέλαιο βρήκε υποστήριξη από έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των σχολίων του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Συνέδριο του Κόμματος που καθησύχασε τους επενδυτές δεσμευόμενος για διευκολυντικές πολιτικές για την οικονομία, ένα θετικό σημάδι για τις προοπτικές ζήτησης, δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Τίνα Τενγκ.
Η Κίνα αναμένεται να δημοσιεύσει εμπορικά και οικονομικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα, με την αύξηση του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου να αναμένεται να ανακάμψει από το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά το 2022 συνεχίζει να απειλεί να είναι η χειρότερη χρονιά της χώρας εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.
Εν τω μεταξύ, ένα ισχυρό αμερικανικό δολάριο και περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ περιορίζουν τα κέρδη.
Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός έχει γίνει «ολέθριος» και δύσκολος να συγκρατηθεί, και δικαιολογεί τη συνέχιση του «προεφοδιασμού» μέσω μεγαλύτερων αυξήσεων επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.
Ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένει επίμονος και η ανάπτυξη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αποδυναμωθεί στο μισό τοις εκατό, δήλωσε τη Δευτέρα η Γκίτα Γκοπινάθ, ανώτερος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η προσφορά πετρελαίου αναμένεται να παραμείνει περιορισμένη αφού ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι όπως η Ρωσία δεσμεύτηκαν στις 5 Οκτωβρίου να μειώσουν την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ η κόντρα ανάμεσα στον ντε φάκτο ηγέτη του ΟΠΕΚ, Σαουδική Αραβία, και τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να προμηνύει μεγαλύτερη αστάθεια.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,54% στα 85,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,55% στα 92,13 δολάρια το βαρέλι.
Πτώση άνω του 5% για το φυσικό αέριο
Αντίθετα, ισχυρά πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 5,280% στα 134,500 ευρώ η μεγαβατώρα.
Οι αγορές παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα σχέδια της Κομισιόν για την επιβολή «δυναμικού» πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, με παρέμβαση στον δείκτη TTF.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,82% στα 1.662,55 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει σημαντικά κέρδη 2,32% στα 18,49 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,55% στα 3,4425 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,33% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,975 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,95% στο 1,1276 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,59% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8649 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr