Ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί καθώς δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει για λογαριασμό της κρατικής ναυτιλιακής εταιρείας, είπε ότι το Ιράν χρησιμοποιεί το 80 τοις εκατό του στόλου του για την αποθήκευση πετρελαίου ενώ τα υπόλοιπα δεξαμενόπλοιά του μεταφέρουν αργό από αγκυροβόλια βαθέων υδάτων στη Μαλαισία προς Κίνα.
Η NITC είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής δεξαμενόπλοιων στην Ισλαμική Δημοκρατία. Το Ιράν, μέλος του Οργανισμού των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, διοχέτευε τεράστιες ποσότητες πετρελαίου στα δεξαμενόπλοιά του τους τελευταίους μήνες, προσδοκώντας ότι θα λάβει απαλλαγή από τις οικονομικές κυρώσεις.
Η Δύση έχει ήδη επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο πιστεύει ότι αναπτύσσεται για στρατιωτική χρήση. Το 2015, επετεύχθη συμφωνία από έναν συνασπισμό δυτικών δυνάμεων σύμφωνα με την οποία το Ιράν θα περιόριζε τη δραστηριότητά του στον εμπλουτισμό ουρανίου. Ωστόσο, το 2018, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία, λέγοντας ότι οι Ιρανοί ηγέτες δεν έκαναν αρκετά για να περιορίσουν τις πυρηνικές δραστηριότητες, το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και την περιφερειακή επιρροή της χώρας και επέβαλλαν εκ νέου κυρώσεις που έχουν ακρωτηριάσει την οικονομία του Ιράν.
Πρόσφατες προσπάθειες για έμμεσες συνομιλίες για μια συμφωνία, επίσημα γνωστή ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), έχουν επίσης καταρρεύσει, αναγκάζοντας την Τεχεράνη να επιστρέψει στις κρυφές πωλήσεις πετρελαίου. Ο στόχος του JCPOA είναι να εμποδίσει το Ιράν να επεκτείνει το πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο πολλοί στη Δύση υποψιάζονται ότι έχει αποκλειστικό σκοπό την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Σύμφωνα με πηγές της ναυτιλιακής αγοράς, η NITC διαθέτει περίπου 60 έως 65 δεξαμενόπλοια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι supertankers. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράν γενικά δεν δημοσιεύει επίσημα εμπορικά στοιχεία και δεν υπάρχει οριστικό νούμερο για τις εξαγωγές πετρελαίου του ή πόσο πετρέλαιο αποθηκεύει επί του παρόντος στα πλοία του.
Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε ένα δίκτυο εταιρειών που εμπλέκονται σε, όπως είπε, πώληση ιρανικών πετροχημικών και πετρελαϊκών προϊόντων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στη Νότια και Ανατολική Ασία.
Η δράση στόχευε ιρανούς μεσίτες και εταιρείες προπώλησης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Χονγκ Κονγκ και την Ινδία, ανέφερε. Η Ουάσιγκτον στοχεύει επίσης ολοένα και περισσότερο τις κινεζικές εταιρείες σχετικά με την εξαγωγή πετρελαίου του Ιράν καθώς οι προοπτικές αναβίωσης του πυρηνικού συμφώνου έχουν μειωθεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr