Η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ έρχεται πριν το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο και θα συμπιέσει τις προμήθειες σε μια ήδη «στενή» αγορά, αυξάνοντας τον πληθωρισμό.
«Αυτή η τελευταία ενέργεια του ΟΠΕΚ+ μας κάνει να αναπροσαρμόσουμε ανοδικά τις προβλέψεις μας για το 2023 στα 97 δολάρια το βαρέλι», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ING.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η παραγωγή σε ορισμένες από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ είναι κάτω από τα επίπεδα των στόχων, η πραγματική μείωση θα ήταν μικρότερη από τη μείωση κατά 2 εκατομμύρια bpd που συμφωνήθηκε στη συνάντηση.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι η πραγματική περικοπή της προσφοράς θα ήταν περίπου 1 έως 1,1 εκατ. bpd και ήταν ως απάντηση στην αύξηση των επιτοκίων στη Δύση και στην αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας.
Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν επέκρινε τη συμφωνία ως «κοντόφθαλμη». Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συνεχίσει να αξιολογεί εάν θα απελευθερώσει περαιτέρω στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου σε χαμηλότερες τιμές.
Ακόμα γνωστοποίησε ότι θα διαβουλευτεί με το Κογκρέσο για πρόσθετους τρόπους μείωσης του ελέγχου του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του στις τιμές της ενέργειας σε μια προφανή αναφορά στη νομοθεσία που θα μπορούσε να εκθέσει τα μέλη του ομίλου σε αντιμονοπωλιακές αγωγές.
«Ο τελικός αντίκτυπος στην αγορά θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της συμφωνίας, καθώς ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να παρατείνει τη Διακήρυξη Συνεργασίας μέχρι το τέλος του 2023», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Citi, προσθέτοντας ότι οι περικοπές της προσφοράς θα διατηρήσουν τα παγκόσμια αποθέματα χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και τις αγορές «σφιχτές» το 2023.
Περισσότερο από το ήμισυ της περικοπής της προσφοράς κατά 1 εκατομμύριο bpd αναμένεται να προέλθει από τον κορυφαίο εξαγωγέα στον κόσμο τη Σαουδική Αραβία, δήλωσαν αναλυτές της RBC Capital.
Ακόμα, την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ είπε ότι η Ρωσία ενδέχεται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του πλαφόν που επιβλήθηκε από τη Δύση για την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.
Η πτώση των αμερικανών αποθεμάτων πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα στήριξε επίσης τις τιμές. Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου στα 429,2 εκατ. βαρέλια, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,23% στα 87,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,22% στα 93,20 δολάρια το βαρέλι.
Πέφτει το φυσικό αέριο
Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,047% στα 168,400 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας δήλωσε ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι γεμάτες σχεδόν κατά 90%, αλλά ο χειμώνας του 2023 θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολος.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,10% στα 1.722,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι κερδίζει 0,37% στα 20,62 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ανεβαίνει 0,64% στα 3,5248 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται οριακά 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9883 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,62% στο 1,1256 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,66% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8779 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr