Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 29 αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Reuters, σε υψηλές τιμές αναμένεται να παραμείνουν καθ΄όλη τη διάρκεια του 2010 οι τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τους αναλυτές αλλά και προβλέψεις επενδυτικών οίκων, παρά το ότι η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ακόμη συνέλθει πλήρως από την ύφεση και η ζήτηση παραμένει ασθενής.
Σύμφωνα με τις παραπάνω εκτιμήσεις το 2010 το πετρέλαιο αναμένεται να κινηθεί γύρω από το μέσο όρο των 77,5 δολαρίων το βαρέλι. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2009 οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μέση τιμή το 2010 στα 65,95 δολάρια το βαρέλι.
«Το πετρέλαιο αναμένεται να διαπραγματεύεται σε μια ευρεία γκάμα τους επόμενους 3-6 μήνες, μεταξύ 65-85 δολάρια το βαρέλι, καθώς από τη μια θα πιέζεται από τα ασθενή στοιχεία για την παγκόσμια ανάπτυξη ενώ από την άλλη θα στηρίζεται από τις συνθήκες πλεονάζουσας ρευστότητας που επικρατούν», υποστηρίζει ο αναλυτής της BNP Paribas, Harry Tchilinguirian.
Πολύ πιο αισιόδοξη για τις τιμές του πετρελαίου είναι η Morgan Stanley που προβλέπει την τιμή του πετρελαίου να πλησιάζει τα 100 δολάρια, και συγκεκριμένα να διαμορφώνεται στα 95 δολάρια το βαρέλι, καθώς η ζήτηση ανακάμπτει. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας σε συνδυασμό με τη μείωση των αποθεμάτων θα ωθήσει τις τιμές του μαύρου χρυσού υψηλότερα από τα επίπεδα των 75 δολαρίων το βαρέλι, με αποτέλεσμα το 2011 να αγγίζει τα 100 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, «οι αυξημένες προβλέψεις μας για το 2011 αντανακλά τις βελτιωμένες προοπτικές για αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ που θα σημάνει και αύξηση της ζήτησης». Οι προβλέψεις της Morgan Stanley αναφέρουν αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης στα 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα και αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 4%. Η περίσσεια παραγωγική δυνατότητα που διαμορφώθηκε στα 6,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 4ο τρίμηνο του 2009, αναμένεται να υποχωρήσει στα 5,7 εκατ. βαρέλια στα τέλη του 2010.
Εντελώς διαφορετικές είναι οι προβλέψεις του OPEC. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού, το υψηλό των 82,48 δολαρίων το βαρέλι στις αρχές Ιανουαρίου αποτέλεσε έκπληξη και τίθεται το ερώτημα κατά πόσο υπάρχουν παράγοντες που θα στήριζαν υψηλότερα επίπεδα τιμών. Και όταν το ίδιο το καρτέλ του πετρελαίου ψάχνει τους λόγους της ανόδου, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να ανησυχούμε.
Επίσης οι αναλυτές της Longview Economics οδηγούνται σε αντίθετο συμπέρασμα, υποστηρίζοντας ότι οι τιμές μπορεί να κατρακυλήσουν έως τα 40 δολάρια το βαρέλι, με βάση τα στοιχεία παραγωγής και προβλέψεων ζήτησης.
Σύμφωνα με τον Chris Watling, επικεφαλής ανάλυσης της Longview, θα υπάρχει υψηλότερη προσφορά πετρελαίου τα επόμενα 1-2 χρόνια απ’ ότι κατανάλωση. «Μπορεί η ζήτηση στην Κίνα να παραμένει ισχυρή, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, παρατηρούμε ότι τον τελευταίο χρόνο, υποχωρεί μήνα με το μήνα. Και τα επόμενα 2-3 χρόνια, θα δούμε να υπάρχει πλεόνασμα 4-6 εκατ. βαρελιών, κι αυτό είναι αρκετό για να ωθήσει τις τιμές προς τα κάτω.
Στο πλεόνασμα θα συμβάλει και η εντατικοποίηση της παραγωγής στο Ιράκ, το οποίο αποφάσισε σταδιακά να αυξήσει την παραγωγή του από τα 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως σήμερα, σταδιακά στα 6,5 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τον ίδιο.
Μάνος Ρούσσος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr