Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Τα εγκληματικά δίκτυα που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, «αγκαλιάζουν πλήρως όλο το φάσμα της τεχνολογίας πληροφοριών αιχμής» και αποτελούν ολοένα και πιο περίπλοκη απειλή για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και μια νέα πρόκληση για την επιβολή του νόμου, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές στο ψήφισμά τους, για την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.
Σε απάντηση σε αυτό, οι ευρωβουλευτές του CONT απαιτούν μια ειδική πρωτοβουλία σε όλη την ΕΕ για την ανάπτυξη μηχανισμών ανίχνευσης απάτης με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη εντός των ιδρυμάτων που είναι αρμόδια για την πρόληψη οικονομικών εγκλημάτων κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ. Σημειώνουν, παράλληλα, ότι η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ παραμένει ένα από τα πιο κοινά εγκλήματα κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς την Κομισιόν, να επανεξετάσει το όριο των 10 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτείται προκειμένου οι υποθέσεις απάτης στον τομέα του ΦΠΑ να υπάγονται στη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), η οποία λειτουργεί από τα μέσα του 2021.
Υποστηρίζουν ότι αυτό επιτρέπει στους εγκληματίες να εκμεταλλεύονται τα νομικά κενά επιλέγοντας δικαιοδοσίες όπου η επιβολή είναι πιο αδύναμη, αποφεύγοντας έτσι την παρέμβαση της EPPO.
Η έκθεση προτρέπει, επίσης, την Κομισιόν, να εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα διακυβέρνησης κατά της απάτης, να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών ανάκτησης κεφαλαίων και να ενισχύσει τη λογοδοσία για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.
Ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των βασικών θεσμικών οργάνων - συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), της EPPO, της Europol και των εθνικών αρχών - είναι ζωτικής σημασίας για την παρεμπόδιση των εξελισσόμενων απειλών.
Το 2023, ο αριθμός των υποθέσεων απάτης και παρατυπιών που αναφέρθηκαν από τις αρχές της ΕΕ και τις εθνικές αρχές ξεπέρασε τις 13.000, με συνολικό ποσό 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής ενέκριναν το ψήφισμα σήμερα Τρίτη (18/3) με 22 ψήφους υπέρ, δύο κατά και τρεις αποχές. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια για το κείμενο αναμένεται να διεξαχθεί τον Μάιο του 2025.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει ετήσια έκθεση στην οποία αξιολογεί τις προσπάθειές της και το έργο των κρατών μελών για την καταπολέμηση της απάτης κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο βασίζεται σε αυτήν την έκθεση και στη συμβολή της EPPO, της OLAF, του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλων θεσμικών οργάνων. Στη συνέχεια, εγκρίνει ψήφισμα στο οποίο αξιολογεί την πρόοδο που σημειώθηκε κατά το παρελθόν έτος και εντοπίζει τομείς που απαιτούν επείγουσα δράση.
Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο