Ωστόσο, οι εργοδότες δεν έχουν συμφωνήσει με αυτήν τη μείωση ωραρίου και έτσι υπάρχει ο κίνδυνος το Κοινοβούλιο να απορρίψει τη μεταρρύθμιση.
«Γράφουμε μια νέα σελίδα στο βιβλίο των μεγάλων κοινωνικών κατακτήσεων της χώρας μας», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, η οποία είχε την ευθύνη του σχεδιασμού της σχετικής μεταρρύθμισης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα μισθωτών, των CCOO και της UGT.
«Ήρθε η ώρα να μοιραστούμε τα οφέλη της παραγωγικότητας με τους εργαζόμενους», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου η Ντίαθ, εξέχων στέλεχος του αριστερού κόμματος Sumar, συμμάχου των σοσιαλιστών στην ισπανική κυβέρνηση.
Η μείωση των ωρών εργασίας δεν ήρθε εν αιθρία, αφού αποτελούσε στόχο του κοινού προγράμματος των δύο κομμάτων (Σοσιαλιστές και Sumar) από όταν είχαν αποφασίσει να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Είχαν δεσμευτεί ότι θα μείωναν τις ώρες από 40 σε 38,5, σε πρώτη φάση, χωρίς μισθολογικές συνέπειες και μετά, σε δεύτερη φάση, κατά μία ακόμη ώρα, στις 37,5 ανά εβδομάδα.
Η μείωση αυτή, η πρώτη από το 1983, αναμένεται να επηρεάσει σχεδόν 12 εκατομμύρια μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι επωφελούνται ήδη των 37,5 εβδομαδιαίων ωρών εργασίας. Ο σκοπός είναι, σύμφωνα με την Ντίαθ, οι εργαζόμενοι να μπορούν να «ζουν καλύτερα, να κουράζονται λιγότερο».
Η συμφωνία που υπογράφτηκε την Παρασκευή (20/12) με τα συνδικάτα CCOO και UGT δεν έχει λάβει, ωστόσο, τη συγκατάθεση των εργοδοτών, που είχαν αποφασίσει στα μέσα Νοεμβρίου να αποχωρήσουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετά από έντεκα μήνες άκαρπων συναντήσεων, εκτιμώντας πως οι απαιτήσεις τους δεν λαμβάνονταν υπόψη από την κυβέρνηση.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις ανησυχούν για την επίπτωση της μεταρρύθμισης στην ισπανική ανταγωνιστικότητα. Εκτιμούν πως δεν επηρεάζονται με τον ίδιο τρόπο όλοι οι τομείς δραστηριότητας και πως μια γενική μείωση του χρόνου εργασίας μπορεί να αποδυναμώσει ορισμένες επιχειρήσεις.
Φόβοι που απέρριψε σήμερα η Γιολάντα Ντίαθ, η οποία υπενθύμισε πως τώρα η ισπανική οικονομία είναι η πιο δυναμική μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να φθάσει το 3,1% το 2024 σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ισπανίας, και υποσχέθηκε ότι η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί.
Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τους βουλευτές ώστε να τεθεί σε ισχύ. Όμως προσκρούει σε επιφυλάξεις πολλών συμμάχων της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο, μεταξύ των οποίων το εθνικιστικό βασκικό κόμμα PNV και οι Καταλανοί αυτονομιστές του Junts per Catalunya (JxCat).
«Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα, αλλά δεν είναι το τέλος», αποφάνθηκε ο γενικός γραμματέας των CCOO, Ουνάι Σόρντο, μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου με την Γιολάντα Ντίαθ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr