Το κινεζικό κρατικό διυλιστήριο Sinopec ανέφερε στην ετήσια έκθεσή του για την ενέργεια που κυκλοφόρησε την Πέμπτη ότι οι εισαγωγές αργού της Κίνας θα μπορούσαν να κορυφωθούν το 2025 και η κατανάλωση πετρελαίου της χώρας θα κορυφωθεί μέχρι το 2027, καθώς η ζήτηση ντίζελ και βενζίνης εξασθενεί.
«Οι τιμές του αργού βρίσκονται σε μια παρατεταμένη φάση ενοποίησης καθώς η αγορά οδεύει προς το τέλος του έτους λόγω της αβεβαιότητας για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε ο Εμρίλ Τζαμίλ, ανώτερος αναλυτής της LSEG.
Πρόσθεσε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα απαιτήσει πειθαρχία στην προσφορά για να αυξήσει τις τιμές και να κατευνάσει τη νευρικότητα της αγοράς λόγω συνεχών αναθεωρήσεων των προοπτικών ανάπτυξης της ζήτησης. Ο ΟΠΕΚ+ μείωσε πρόσφατα την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2024 για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.
Η JPMorgan βλέπει την αγορά πετρελαίου να κινείται από την ισορροπία το 2024 σε πλεόνασμα 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το 2025, καθώς η τράπεζα προβλέπει ότι η προσφορά εκτός ΟΠΕΚ+ θα αυξηθεί κατά 1,8 εκατομμύρια bpd το 2025 και η παραγωγή του ΟΠΕΚ θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα.
Εν τω μεταξύ, η άνοδος του δολαρίου κοντά στο υψηλό δύο ετών επηρέασε επίσης τις τιμές του πετρελαίου, αφού η Federal Reserve επισήμανε ότι θα είναι προσεκτική σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων το 2025.
Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, ενώ ένας βραδύτερος ρυθμός μείωσης των επιτοκίων θα μπορούσε να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη και να κατ’ επέκταση τη ζήτηση πετρελαίου.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να αντιμετωπίσει δασμούς εάν το μπλοκ δεν μειώσει το αυξανόμενο έλλειμμά του με τις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιώντας μεγάλες συναλλαγές πετρελαίου και φυσικού αερίου με τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να μειώσει την προσφορά, οι χώρες της G7 εξετάζουν τρόπους για να αυστηροποιήσουν το πλαφόν του ρωσικού πετρελαίου, όπως με πλήρη απαγόρευση ή με μείωση του πλαφόν, ανέφερε το Bloomberg την Πέμπτη.
Η Ρωσία έχει παρακάμψει το πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που επιβλήθηκε το 2022 χρησιμοποιώντας τον «σκιώδη στόλο» των πλοίων της, τον οποίο η ΕΕ και η Βρετανία έχουν στοχεύσει με περαιτέρω κυρώσεις τις τελευταίες ημέρες.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό διολισθαίνει 2,44% στα 68,88 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,67% στα 72,39 δολάρια το βαρέλι.
Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο
Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,016% στα 43,085 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,91% στα 2.632,01 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,74% στα 29,635 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,13% στα 4,082 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,33% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0396 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,42% στο 1,2553 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κερδίζει 0,04% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8283 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr