Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μισέλ Μπαρνιέ έχασε την ψήφο μομφής στο κοινοβούλιο, καθιστώντας την την πρώτη κυβέρνηση που ανατρέπεται με πρόταση δυσπιστίας από το 1962 και την πιο βραχύβια κυβέρνηση της Πέμπτης Δημοκρατίας.
Συνολικά 331 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης που κατέθεσε η αριστερή συμμαχία NFP, έναντι 288 ψήφων που απαιτούνταν για την ανατροπή της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι Μπαρνιέ ήταν στην εξουσία μόλις για τρεις μήνες και είναι πλέον υποχρεωμένος να υποβάλει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο τέως πλέον Γάλλος πρωθυπουργός ανέμενε μάλλον το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καθώς πριν ολοκληρώσει την ομιλία του δήλωσε μεν ότι είναι έτοιμος να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο της Γαλλίας, ωστόσο δήλωσε ταυτόχρονα ότι «ήταν τιμή» να υπηρετήσει ως «ο πρωθυπουργός όλων των Γάλλων».
Ο Μακρόν αναζητά πρωθυπουργό
Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να υποχωρήσει και θα κάνει νέα προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να εγκαταστήσει γρήγορα νέο πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα έχει ξεκινήσει ήδη η ονοματολογία για τον πιθανούς υποψηφίους.
Τα ονόματα που ακούγονται είναι εκείνα των: Μπερνάρ Καζνέβ, Ξαβιέ Μπερτράν, Σεμπαστιάν Λεκορνί.
Για την ώρα, το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο Μπαρνιέ να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Η επιλογή του διαδόχου του θα είναι μία δύσκολη εξίσωση για τον Μακρόν, δεδομένου πώς οι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων στη Γαλλία δεν αφήνουν με τα τωρινά δεδομένα μεγάλα περιθώρια συννενόησης. Ακούγονται επίσης σενάρια και για υπηρεσιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών. Το σενάριο πρόωρων προεδρικών εκλογών δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες, καθώς έχει ήδη απορριφθεί.
Αβέβαιο το ευρωπαϊκό μέλλον
Πλέον, μετά την πτώση της γερμανικής κυβέρνησης πριν από σχεδόν ένα μήνα, και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης περνάει την δική της κρίση. Η Ευρώπη κινείται σε αχαρτογράφητα νερά με τα δύο πιο ισχυρά μέλη της να είναι ουσιαστικά «ακέφαλα», σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτική περίσταση για την Ευρώπη συνολικά, με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να παραμένει αβέβαιη, τη Ρωσία να προελαύνει στο ουκρανικό μέτωπο απειλώντας την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τον Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέφει στις 20 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο των ΗΠΑ.
Οι ομιλίες που είχαν προηγηθεί:
Ο Μπαρνιέ είχε νωρίτερα υπερασπιστεί τον προϋπολογισμό καθώς τονίζοντας πώς το ζήτημα μετα ελλείματα θα παραμείνει ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.
Ο πρώην πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, ο τελευταίος από τους αρχηγούς των κομμάτων που μίλησαν, αποδοκίμασε το «απογοητευτικό θέαμα στο οποίο επιδίδονται οι ακραίοι του εδώ και αρκετές εβδομάδες», καταγγέλλοντας «τη συμμαχία μεταξύ Αριστεράς και ακροδεξιάς». Κατηγόρησε τους βουλευτές της Αριστεράς ότι μπλοκάρουν τα πάντα χωρίς να είναι εποικοδομητικοί, ενώ έριξε βολές και προς τον Μαρίν Λεπέν, κατηγορώντας την ότι λέει ψέματα στους πολίτες της Γαλλίας. Υποστήριξε παράλληλα ότι η στήριξη του Μισέλ Μπαρνιέ είναι μονόδρομος και ότι σε περίπτωση που περάσει η πρόταση μομφής θα βγουν όλοι χαμένοι.
Ο Έρικ Σιοτί, ο πρώην πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών και νυν επικεφαλής της παράταξης « Ένωση της Δεξιάς για τη Δημοκρατία» που έχει συμμαχήσει με την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση υποστηρίζει ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης δεν θα περικόψει τις δημόσιες δαπάνες. Τονίζει επίσης ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που δεν είναι εφαρμόσιμος και κατηγορεί τον νυν πρωθυπουργό Μπαρνιέ ότι επιβάλλει υπερβολική φορολογία.
Στην ομιλία της η Λεπέν τόνισε αρχικά απευθυνόμενη στον Μπαρνιέ ότι «θέλαμε να πιστέψουμε, προφανώς λανθασμένα, ότι δεν θα ήσασταν η απλή συνέχεια ενός συστήματος που απορρίφθηκε κατά τις τελευταίες εκλογές».
Στη συνέχεια, όμως, κατακεραύνωσε τις κυβερνητικές επιλογές και το περιεχόμενο του προϋπολογισμού, που είναι ουσιαστικά και ο λόγος της πτώσης της κυβέρνησης:
Η Λεπέν υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός «καθιστά ομήρους τους Γάλλους και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, χαμηλοσυνταξιούχους, άρρωστους, φτωχούς εργάτες, που θεωρούνται πολύ πλούσιοι για να βοηθηθούν».
«Ο προϋπολογισμός που απορρίπτουμε σήμερα όχι μόνο αρνείται τις υποσχέσεις σας, αλλά δεν έχει κατεύθυνση ή όραμα. Είναι ένας τεχνοκρατικός προϋπολογισμός που συνεχίζει να διολισθαίνει στην πλαγιά, προσέχοντας πολύ να μην αγγίξει τον πόλο τοτέμ που είναι εκτός ελέγχου μετανάστευσης», σημείωσε.
«Οι μόνες κόκκινες γραμμές που έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και τρεις μήνες είναι τελικά αυτές των βουλευτών σας», είπε η Λεπέν , εκφράζοντας τη λύπη της που η κυβέρνηση αρνήθηκε να υποστηρίξει την αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό, που ζήτησε το κόμμα της.
«Μας αναγκάζουν να συνδυάσουμε τις φωνές μας με την άκρα αριστερά», δήλωσε μεταξύ άλλων η επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης.
Η Λεπέν είπε ακόμα πως θα στηρίξει την πρόταση μομφής, αλλά πρόσθεσε ότι «θα ψηφίσουμε υπέρ ειδικού νόμου για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός για το 2025 σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr