Οι επιχειρήσεις αξιολογούν και πάλι την τρέχουσα επιχειρηματική τους κατάσταση ως σημαντικά χειρότερη από ό,τι τον Οκτώβριο και είναι ακόμη πιο απαισιόδοξες για τους επόμενους έξι μήνες. Ο δείκτης επιχειρηματικής κατάστασης υποχώρησε στις μείον 33,9 μονάδες, έναντι μείον 29,0 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχώρησε στις μείον 30,4 μονάδες, από μείον 28,2 μονάδες τον Οκτώβριο.
Το δυσοίωνο κλίμα οφείλεται κυρίως στην αδύναμη ζήτηση: «Το βουνό των παραγγελιών που είχαν συσσωρεύσει οι εταιρείες της αυτοκινητοβιομηχανίας από τις αρχές του 2021 λόγω της πανδημίας και των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει πέσει. Νέες παραγγελίες καταφθάνουν, αλλά δεν είναι αρκετές για να εξασφαλίσουν την πλήρη αξιοποίηση των ικανοτήτων», λέει η Βολφλ.
Η κρίση στην αυτοκινητοβιομηχανία αντανακλάται και στη ζήτηση για εργατικό δυναμικό. Παρόλο που ο δείκτης για τις προσδοκίες απασχόλησης αυξήθηκε ελαφρώς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, υποχώρησε σε μακροχρόνιο χαμηλό, στις μείον 34,1 μονάδες. «Πολλές εταιρείες της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι επιφυλακτικές όσον αφορά τις νέες προσλήψεις ή συζητούν για περικοπές θέσεων εργασίας», εξηγεί η Βολφλ.
Οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν επίσης απαισιόδοξες όσον αφορά τις ξένες επιχειρήσεις κατά τους επόμενους μήνες. Ένα από τα ζητήματα που τους πρακαλεί ανησυχία ήταν η εκλογή Τραμπ, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει φανεί κάποιο απτό αρνητικό αποτέλεσμα στον ορίζοντα. Επιπλέον, το δολάριο έχει ανατιμηθεί έντονα μετά τις εκλογές, γεγονός που μπορεί να ωφελήσει τους εξαγωγείς.
Πάντως, ο δείκτης για τις εξαγωγικές προσδοκίες μειώθηκε από μείον 31,3 μονάδες τον Οκτώβριο σε μείον 19,2 μονάδες τον Νοέμβριο. «Οι εταιρείες εξακολουθούν να περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η εμπορική πολιτική», σημειώνει η Βολφλ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr