Όπως μεταδίδει το CNBC, η απόφαση, η οποία επιβεβαιώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής (1/12), έρχεται αφού το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα της χώρας δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης μειοψηφίας, εκτός εάν εγκαταλείψει τον πρώτο γύρο αδειοδότησης για μεταλλευτικές δραστηριότητες, ο οποίος είχε αρχικά προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές χαιρέτισαν τη συμφωνία ως «τεράστια νίκη» και «ένα σημαντικό βήμα για να σταματήσει αυτή η βιομηχανία να καταστρέφει τη ζωή στο βυθό της θάλασσας».
«Προσωρινό» χαρακτηρίζει το πάγωμα ο Νορβηγός πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Støre χαρακτήρισε την κίνηση ως «αναβολή», μετέδωσε την Κυριακή το Reuters, επικαλούμενο σχόλια που παραδόθηκαν στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα TV2.
Ο Støre ηγείται του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας, το οποίο είναι το αρχαιότερο κόμμα σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό μειοψηφίας με το Κόμμα του Κέντρου.
Υπενθυμίζεται, ότι η Νορβηγία έχει αναλάβει αμφιλεγόμενα ηγετικό ρόλο στη διαδικασία εξόρυξης ορυκτών από τον βυθό της θάλασσας, φέρνοντας τη χώρα σε αντίθεση με χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία, ο Καναδάς και το Μεξικό, οι οποίες έχουν ζητήσει να σταματήσει η εξόρυξη σε μεγάλο βάθος εν μέσω περιβαλλοντικών ανησυχιών.
Η πρακτική της εξόρυξης σε μεγάλα βάθη της θάλασσας περιλαμβάνει τη χρήση βαρέων μηχανημάτων για την απομάκρυνση ορυκτών και μετάλλων - όπως κοβάλτιο, νικέλιο, χαλκό και μαγγάνιο - από τον πυθμένα της θάλασσας, όπου συσσωρεύονται ως οζίδια μεγέθους πατάτας.
Η τελική χρήση αυτών των ορυκτών είναι ευρεία και περιλαμβάνει μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες.
Τα σχόλια των επιστημόνων και ακτιβιστών
Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι πλήρεις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης σε μεγάλα βάθη της θάλασσας.
Εν τω μεταξύ, οι περιβαλλοντικές ομάδες εκστρατείας λένε ότι η πρακτική αυτή δεν μπορεί να γίνει με βιώσιμο τρόπο και θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην καταστροφή των οικοσυστημάτων και στην εξαφάνιση των ειδών.
Σε μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία τον Ιανουάριο, οι νορβηγοί νομοθέτες ψήφισαν να «ανοίξουν» μια εκτεταμένη περιοχή της Αρκτικής - που ισοδυναμεί με το μέγεθος της Ιταλίας - για την εξερεύνηση της εξόρυξης σε βάθος θάλασσας. Αυτό άνοιξε το δρόμο για τις εταιρείες να υποβάλουν αίτηση για εξόρυξη στα εθνικά ύδατα της χώρας κοντά στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ.
Η κυβέρνηση της Νορβηγίας είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι θα ξεκινήσει τον πρώτο γύρο αδειοδότησης, με στόχο τη χορήγηση των πρώτων αδειών εκμετάλλευσης στις αρχές του επόμενου έτους.
Η αναβολή της Κυριακής, ωστόσο, σημαίνει ότι τα κυβερνητικά κόμματα συμφώνησαν να μην πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος αδειοδότησης μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Η Νορβηγία έχει προγραμματίσει να διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2025.
Η κυβέρνηση της Νορβηγίας είχε προηγουμένως υπερασπιστεί τα σχέδιά της να προχωρήσει στην εξόρυξη σε βάθος θάλασσας, λέγοντας ότι αντανακλά ένα απαραίτητο βήμα προς το άγνωστο που θα μπορούσε να βοηθήσει να σπάσει η κυριαρχία της Κίνας και της Ρωσίας στις σπάνιες γαίες.
«Οποιαδήποτε κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί για τη βιώσιμη διαχείριση των ωκεανών δεν μπορεί να υποστηρίξει την εξόρυξη σε βαθιές θάλασσες», δήλωσε ο Haldis Tjeldflaat Helle, υπεύθυνος εκστρατείας για την εξόρυξη σε βαθιές θάλασσες στην Greenpeace Nordic.
«Ήταν πραγματικά ντροπιαστικό να παρακολουθούμε τη Νορβηγία να αυτοτοποθετείται ως ηγέτης των ωκεανών, ενώ σχεδιάζει να δώσει το πράσινο φως για την καταστροφή των ωκεανών στα δικά της ύδατα», δήλωσε ο Helle.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr