Εγκρίνοντας ένα ψήφισμα που βασίζεται σε έκθεση του Σουηδού βουλευτή των Σοσιαλιστών Azadeh Rojhan η επιτροπή υπογράμμισε:
«Ενώ η ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών με τους δημόσιους φορείς λήψης αποφάσεων είναι ζωτικό μέρος της δημοκρατίας, είναι επίσης ζωτικής σημασίας αυτή η ανταλλαγή να είναι επαρκώς διαφανής.»
Όσον αφορά τη συνεργασία με ΜΚΟ, οι βουλευτές πρότειναν όλες οι ακροάσεις της επιτροπής PACE να είναι ανοικτές στο κοινό κατά γενικό κανόνα, με περισσότερες ζωντανές ροές δημοσίων ακροάσεων και να είναι ευκολότερο για τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Συνέλευσης και να οργανώνουν παράπλευρες εκδηλώσεις. Τα εισαγωγικά υπομνήματα και τα πρακτικά θα πρέπει να αποχαρακτηριστούν ως γενικός κανόνας και περισσότερες πληροφορίες να διατίθενται διαδικτυακά σε προγενέστερο στάδιο.
Οι «εκπρόσωποι συμφερόντων» που επιδιώκουν να επηρεάσουν τις πολιτικές ή τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης –από την άλλη πλευρά– θα πρέπει να δηλώνουν την ταυτότητά τους, για ποιον εργάζονται και τι προωθούν. Θα πρέπει να τους ζητηθεί να ενεργούν «ειλικρινά και καλή τη πίστη», χωρίς σύγκρουση συμφερόντων και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν «αδικαιολόγητη πίεση, προσβλητική γλώσσα ή άλλη ανάρμοστη συμπεριφορά».
Η επιτροπή είπε επίσης ότι οι λεγόμενοι «νόμοι ξένων πρακτόρων» σε ορισμένα κράτη μέλη υπονομεύουν τη λειτουργία ή την ύπαρξη νόμιμων ομάδων, χρησιμοποιώντας υπερβολικές ρυθμίσεις για να «δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα δυσπιστίας και ένα ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην κοινωνία των πολιτών». Τέτοια μέτρα –συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Ουγγαρίας και της Γεωργίας– θα «βλάψουν το έργο της κοινωνίας των πολιτών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr