Πιο συγκεκριμένα, όπως έδειξε η έρευνα, τα ανατολικά γερμανικά κρατίδια, όπως το Βρανδεμβούργο και το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, αναπτύχθηκαν πιο έντονα από τον εθνικό μέσο όρο. Από την άλλη, η μεγαλύτερη μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος καταγράφηκε στα πιο σθεναρά οικονομικά κρατίδια, όπως είναι αυτά του Αμβούργου, της Βαυαρίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης.
«Η βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος από τη μία πλευρά και τα προβλήματα στη βιομηχανία από την άλλη προκαλούν σημαντική απόκλιση των ρυθμών ανάπτυξης των ομόσπονδων κρατιδίων», εξηγεί ο Ρόμπερτ Λίμα, οικονομικός εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου ifo, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα.
Το Βρανδεμβούργο σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το οποίο αυξήθηκε κατά 1,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το κρατίδιο συνέχισε, έτσι, την ανάκαμψη που είχε σημειώσει κατά τα προηγούμενα τρίμηνα και κατέγραψε, επίσης, ανάπτυξη άνω του μέσου όρου 1,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Ταυτόχρονα, σε σύγκριση με το 2023, το κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία κατέχει την πρώτη θέση με αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,3%, ενώ το Αμβούργο έχει χάσει 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και η οικονομική του παραγωγή έχει μειωθεί κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Στη Βαυαρία και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,4% και 0,6% αντίστοιχα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 0,9% και 1,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σε αυτήν την κατάταξη, φαίνεται πως στις υψηλότερες θέσεις βρίσκονται τα ομόσπονδα κρατίδια της Βρέμης και του Σλέσβιχ-Χολστάιν, τα οποία κατέγρεαψν τη μεγαλύτερη μείωση της οικονομικής παραγωγής σε σχέση με το προηγούμενο έτος με πτώση 1,9% το καθένα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr