Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ντμίτρι Πολάνσκι κατηγόρησε την απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν ότι προσπαθεί μέσω της αυξημένης υποστήριξής της προς την Ουκρανία να δημιουργήσει ένα «χάος, τόσο στη Ρωσία όσο και με τη νέα ομάδα στον Λευκό Οίκο», όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Πολάνσκι δήλωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy ήταν τρομοκρατημένος από την επιστροφή του Trump τον Ιανουάριο, και είχε λόγους να είναι έτσι.
«Ακόμη και αν αφήσουμε στην άκρη την πρόβλεψη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, κάτι που για τον ουκρανικό στρατό θα ήταν ουσιαστικά μια θανατική καταδίκη, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι ο ίδιος και η ομάδα του θα πραγματοποιήσουν, σε κάθε περίπτωση, έναν έλεγχο της βοήθειας που παρέχεται στο Κίεβο», είπε.
Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό των παρατηρήσεων του Πολάνσκι.
Τρεις πηγές με γνώση του θέματος ανέφεραν νωρίτερα στο Reuters ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο ο Κιθ Κέλογκ, ένας απόστρατος υποστράτηγος που του έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, να γίνει ειδικός απεσταλμένος για τη σύγκρουση.
Το σχέδιο του Kellogg για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε όταν η Ρωσία εισέβαλε σε κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος, περιλαμβάνει το πάγωμα των γραμμών μάχης στις σημερινές τους θέσεις και τον εξαναγκασμό του Κιέβου και της Μόσχας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανέφερε το Reuters τον Ιούνιο.
Ο Πολάνσκι δήλωσε ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα προσφερθεί να διαπραγματευτεί, αλλά η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της έχουν προτιμήσει την κλιμάκωση.
Προειδοποίησε ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν και των Ευρωπαίων συμμάχων της να εξουσιοδοτήσουν τον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς πολύ μέσα στη Ρωσία «έθεσε τον κόσμο στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας πυρηνικής σύγκρουσης».
«Κάθε κύμα κλιμάκωσης από τη Δύση θα απαντηθεί αποφασιστικά», είπε. «Θα είμαι ειλικρινής, πιστεύουμε ότι είναι δικαίωμά μας να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας εναντίον των στρατιωτικών εγκαταστάσεων εκείνων των χωρών που επιτρέπουν τη χρήση όπλων εναντίον των εγκαταστάσεών μας».
Μιλώντας νωρίτερα στην ίδια σύνοδο του ΟΗΕ, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μίροσλαβ Τζένκα τόνισε τα πρόσφατα ρωσικά πλήγματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία και χαρακτήρισε τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων και τις σχετικές απειλές εκεί «μια πολύ επικίνδυνη, κλιμακούμενη εξέλιξη».
Ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ δήλωσε στη σύνοδο ότι η Ουάσινγκτον «θα συνεχίσει να αυξάνει τη βοήθεια ασφαλείας προς την Ουκρανία για να ενισχύσει τις δυνατότητές της, συμπεριλαμβανομένης της αεράμυνας, και να θέσει την Ουκρανία στην καλύτερη δυνατή θέση στο πεδίο της μάχης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr