«Το γεγονός ότι οι ATACMS χρησιμοποιήθηκαν επανειλημμένα στην περιοχή του Μπριάνσκ κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι, φυσικά, ένα μήνυμα ότι θέλουν κλιμάκωση», δήλωσε ο Λαβρόφ, μιλώντας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters.
«Χωρίς τους Αμερικανούς, είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι πύραυλοι υψηλής τεχνολογίας, όπως έχει πει επανειλημμένα ο Πούτιν», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Ο Πούτιν δήλωσε στις 12 Σεπτεμβρίου ότι η έγκριση της Δύσης για τέτοια ουκρανικά πλήγματα θα σήμαινε «την άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία», επειδή οι στρατιωτικές υποδομές και το προσωπικό του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να συμμετέχουν στη στόχευση και την εκτόξευση των πυραύλων.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη (19/11) ότι η Ουκρανία εκτόξευσε έξι αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATACMS στη δυτική περιοχή της Μπριάνσκ.
Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι ελπίζει ότι το νέο πυρηνικό δόγμα της Μόσχας, στο οποίο ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μείωσε το όριο για ένα πυρηνικό πλήγμα, θα διαβαστεί με προσοχή.
{https://x.com/BloombergTV/status/1858882130433958269}
Πεσκόφ: Η Ουκρανία αντέχει μόνο λόγω εμπλοκής του ΝΑΤΟ
Σε όμοιο κλίμα με τον Λαβρόφ κινήθηκαν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ: «Ο λόγος που η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας διαρκεί περισσότερο, έγκειται στο ότι ξεκίνησε εναντίον μόνο του Κιέβου και έχει εξελιχθεί σε σύγκρουση με συμμετοχή του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
»Όταν ξεκίνησε όλο αυτό, ξεκίνησε εναντίον του Κιέβου. Και τώρα συνεχίζεται ως πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Γι' αυτό διήρκεσε λίγο περισσότερο. Και θα διαρκέσει λίγο περισσότερο», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ANI της Ινδίας.
«Δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να απαντηθεί το ερώτημα πότε μπορεί να τελειώσει, αλλά το μόνο πράγμα που μπορώ να σας πω είναι ότι θα τελειώσει μόλις επιτύχουμε τους στόχους μας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου.
Ο Πεσκόφ επανέλαβε ότι το καθεστώς του Κιέβου απορρίπτει τη δυνατότητα διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. «Πρόκειται για ειδικό προεδρικό διάταγμα από τον Ζελένσκι που απαγορεύει σε οποιονδήποτε πρόεδρο της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί με τους Ρώσους», εξήγησε. «Γι' αυτό συνεχίζουμε τη στρατιωτική μας επιχείρηση, επειδή η δυνατότητα ειρηνικών διαπραγματεύσεων τώρα απορρίπτεται τόσο από το Κίεβο όσο και από τους κυβερνήτες τους στην Ουάσιγκτον», τόνισε ο εκπρόσωπος του Πούτιν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr