«Ο κοινός δανεισμός από την ΕΕ δεν θα λύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα. Περισσότερο εθνικό χρέος κοστίζει τόκους, αλλά δεν δημιουργεί απαραίτητα περισσότερη ανάπτυξη», εξήγησε ο Λίντνερ, ο οποίος εκτός από υπουργός Οικονομικών, είναι πρόεδρος του φιλελεύθερου κόμματος FDP. «Η κοινοτικοποίηση των κινδύνων και της ευθύνης δημιουργεί δημοκρατικά και δημοσιονομικά προβλήματα. Η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει σε αυτό,» πρόσθεσε ο Λίντνερ.
Ο Ντράγκι προτείνει μεταρρυθμίσεις ιστορικής κλίμακας για την ΕΕ, προκειμένου να συμβαδίσει οικονομικά με ανταγωνιστές όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Στην έκθεση που του ανέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητά, μεταξύ άλλων, μαζικές επενδύσεις. Μέρος αυτών των επενδύσεων θα μπορούσε να καλυφθεί από τις υπάρχουσες εθνικές ή ενωσιακές πηγές χρηματοδότησης, με τον Λίντνερ ωστόσο να εκφράζει την αντίθεσή του σε αυτό το ενδεχόμενο: «Η ΕΕ πρέπει να γίνει οικονομικά ισχυρότερη για να μπορέσει να ανταγωνιστεί διεθνώς. Ωστόσο, το πρόβλημά μας δεν είναι η έλλειψη επενδύσεων, αλλά ο εγκλωβισμός από τη γραφειοκρατία και τη σχεδιασμένη οικονομία», υποστήριξε ο Λίντνερ, τονίζοντας ωστόσο, ότι είναι σημαντική η κινητοποίηση των αναπτυξιακών δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα: «Χαιρετίζουμε όλες τις προτάσεις του κ. Ντράγκι που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση».
Επιφυλάξεις και από την Ολλανδία
Ενστάσεις στις προτάσεις Ντράγκι εκφράζει και το υπουργείο Οικνομικών της Ολλανδίας με δήλωσή του προς το Reuters, καθώς εκτιμά πως οι δημόσιες επενδύσεις δεν θα λύσουν μακροπρόθεσμα ζητήματα ανταγωνιστικότητας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη μιας πιο ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής σε αυτόν τον τομέα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr