Η έκθεση προτείνει επίσης κοινή χρηματοδότηση για την αμυντική Ερευνα και Ανάπτυξη σε διάφορους τομείς, όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι υπερηχητικοί πύραυλοι, τα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας, η αμυντική τεχνητή νοημοσύνη και ο πόλεμος σε βυθό και Διάστημα, αλλά και για τον διαστημικό τομέα. Συνιστά επίσης την εντατικοποίηση των συνεργατικών δημόσιων συμβάσεων σε αμυντικό εξοπλισμό, καθώς και την ευνοϊκή μεταχείριση ευρωπαϊκών εταιρειών, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ανταγωνιστικές.
Το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι οι φιλοδοξίες της ΕΕ τίθενται πλέον υπό αμφισβήτηση εν μέσω της εξασθένησης της αύξησης της παραγωγικότητας που επιβραδύνει τη συνολική οικονομική επέκταση στην περιοχή.
Το σημαντικό είναι βέβαια ότι ο Ντράγκι παίρνει ξεκάθαρη θέση και δίνει σήμα για προσγείωση των στόχων: «Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει πιο παραγωγική, θα αναγκαστούμε να επιλέξουμε. Δεν θα μπορέσουμε να γίνουμε, ταυτόχρονα, ηγέτης στις νέες τεχνολογίες, φάρος της κλιματικής ευθύνης και ανεξάρτητος παίκτης στην παγκόσμια σκηνή», σημειώνει προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να χαμηλώσουμε τον πήχη σε ορισμένες, αν όχι όλες, τις φιλοδοξίες μας».
Η εκτενής έκθεση παρουσιάζει τις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ μέσω μιας νέας βιομηχανικής στρατηγικής, η οποία θα περιλαμβάνει τη μείωση των τιμών της ενέργειας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση των επενδύσεων στην άμυνα.
Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι η ΕΕ πρέπει επίσης να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο όπου «οι εξαρτήσεις αποτελούν πλέον τρωτά σημεία και δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σε άλλους για την ασφάλειά της», επισημαίνοντας την εξάρτηση της ΕΕ από την Κίνα για κρίσιμα ορυκτά και την εξάρτηση της Κίνας από την ΕΕ για την απορρόφηση της βιομηχανικής της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.
Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάλεσε την ΕΕ να επενδύει έως και 800 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον ετησίως, για να καταστήσει το μπλοκ πιο ανταγωνιστικό και να δεσμευτεί για την τακτική έκδοση κοινών ομολόγων, ώστε να ανταγωνιστεί την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Το υψηλό επίπεδο εμπορικού ανοίγματος της ΕΕ θα την αφήσει εκτεθειμένη, εάν επιταχυνθούν οι τάσεις αυτονομίας της αλυσίδας εφοδιασμού, συνεχίζει η έκθεση. «Περίπου το 40% των εισαγωγών της Ευρώπης προέρχεται από έναν μικρό αριθμό προμηθευτών που είναι δύσκολο να αντικατασταθούν, και περίπου το ήμισυ αυτού του όγκου προέρχεται από χώρες με τις οποίες το μπλοκ δεν είναι «στρατηγικά ευθυγραμμισμένο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Εξωτερική οικονομική πολιτική
«Η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει μια πραγματική «εξωτερική οικονομική πολιτική» που θα συντονίζει τις εμπορικές συμφωνίες και τις άμεσες επενδύσεις με χώρες πλούσιες σε πόρους, τη δημιουργία αποθεμάτων σε επιλεγμένους κρίσιμους τομείς και τη δημιουργία βιομηχανικών συμπράξεων για τη διασφάλιση της αλυσίδας εφοδιασμού βασικών τεχνολογιών», αναφέρει η έκθεση.
Η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα αυξήσει τις εξαρτήσεις της και θα επιδιώξει την «αξιοποίηση του δυναμικού των εγχώριων πόρων μέσω της εξόρυξης, της ανακύκλωσης και της καινοτομίας σε εναλλακτικά υλικά».
Άλλοι στόχοι περιλαμβάνουν την πλήρη εφαρμογή της ενιαίας αγοράς, η οποία περιλαμβάνει 440 εκατομμύρια καταναλωτές και 23 εκατομμύρια επιχειρήσεις, με τη μείωση των εμπορικών σκοπένων. Η ΕΕ πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι η πολιτική ανταγωνισμού δεν θα αποτελέσει «εμπόδιο για τους στόχους της Ευρώπης», ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας. Ο ευρωπαϊκός συνασπισμός πρέπει επίσης να διευκολύνει «τεράστιες επενδυτικές ανάγκες που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και μισό αιώνα στην Ευρώπη», μέσω ενός μείγματος ιδιωτικής χρηματοδότησης και δημόσιας στήριξης. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ υποφέρει από ένα «έλλειμμα καινοτομίας», το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω μεταρρυθμίσεων, αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το συνολικό ποσοστό επενδύσεων προς το ΑΕΠ της ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί για τελευταία φορά στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για την άμυνα, την ψηφιοποίηση και την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα.
Άμυνα
Να σημειώσουμε τέλος πως η πρόεδρος της Κομισιόν έχει υποσχεθεί ότι οι συστάσεις Ντράγκι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας θα αποτελέσουν τη βάση του προγράμματός της για την επόμενη πενταετία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr