Στο ερώτημα γιατί ο αποπληθωρισμός είναι τόσο δύσκολο να επιτευχθεί, ο γνωστός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι σημαντικότερος λόγος είναι ότι κάθε μεγάλη μείωση των τιμών απαιτεί επίσης μεγάλη μείωση των μισθών - και οι μισθοί είναι πολύ δύσκολο να μειωθούν.
Το πιο σύγχρονο παράδειγμα αποπληθωρισμού είναι η Ελλάδα, η οποία αναγκάστηκε λόγω της κρίσης χρέους και της συμμετοχής της στο ευρώ, να προβεί σε «εσωτερική υποτίμηση» - να μειώσει μισθούς και τιμές για να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα.
Η Ελλάδα πέτυχε πράγματι σημαντικές μειώσεις μισθών, αλλά μόνο με το κόστος μιας ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας. Η ίδια λογική εξηγεί γιατί είχαμε σημαντική άνοδο του πληθωρισμού καθώς η οικονομία ανέκαμπτε από την πανδημία του Covid-19.
Οι παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας οδήγησαν σε διαταραχές μεγάλης κλίμακας - υπερεκτεταμένες αλυσίδες εφοδιασμού, τεράστια στροφή προς την εξ αποστάσεως εργασία και πολλά άλλα. Αυτές οι διαταραχές οδήγησαν σε μεγάλες αυξήσεις σε ορισμένες τιμές.
Για να αποφευχθεί η αύξηση των μέσων τιμών θα απαιτούνταν μεγάλες μειώσεις τιμών σε άλλα τμήματα της οικονομίας και σχεδόν σίγουρα θα απαιτούνταν υψηλή ανεργία.
Το να επιτρέψουμε μια εφάπαξ έκρηξη πληθωρισμού για να τον σταθεροποιήσουμε στη συνέχεια είναι αναμφισβήτητα η σωστή πολιτική - και λίγο πολύ αυτό κάνουμε.
Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε την Αμερική και πάλι προσιτή, με την έννοια ότι οι τιμές θα επανέλθουν στο επίπεδο που ήταν πριν από την πανδημία; Σχεδόν σίγουρα όχι, ούτε πρέπει να προσπαθήσουμε. Ήταν σημαντικό να μην εδραιωθεί ο πληθωρισμός στην οικονομία, και δεν συνέβη.
Αντιθέτως, φαίνεται ότι πετύχαμε αυτό που πολλοί θεωρούσαν αδύνατο: μια ήπια προσγείωση που συνδυάζει χαμηλό πληθωρισμό με χαμηλή ανεργία, καταλήγει ο Krugman.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr