Βία που σημαδεύει, εκφοβίζει και τραυματίζει τα θύματά της, υπονομεύοντας την ελευθερία, την ασφάλεια και τις δυνατότητές τους.
Μέχρι να κερδηθεί αυτή η μάχη, και πρέπει να κερδηθεί, η πραγματική ισότητα των φύλων δεν μπορεί να επιτευχθεί», κατέληξε.
Στην Διάσκεψη «Ενωμένοι γύρω από την ισότητα των φύλων: δημιουργία χώρου για γυναίκες και κορίτσια» που εγκαινίασε την Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Ισότητα των Φύλων στην περίοδο 2024-2029, υπογραμμίσθηκε ακόμη ότι:
«Η ισότητα των φύλων είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Δεν είναι μόνο γυναικείο ζήτημα, είναι ένα ανθρώπινο θέμα που μας αφορά όλους.
Οι χώροι που δημιουργούμε για τις γυναίκες και τα κορίτσια στις κοινωνίες μας αντικατοπτρίζουν τις αξίες μας και το όραμά μας για το μέλλον. Αυτοί οι χώροι δεν πρέπει να είναι απλώς δείγματα ένταξης, αλλά πλατφόρμες ενδυνάμωσης, όπου κάθε φωνή θα ακούγεται και κάθε δυναμικό θα υλοποιείται», δήλωσε η υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Εργασίας της Δημοκρατίας της Λιθουανίας Justina Jakštienė κατά την έναρξη της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε. στο πλαίσιο της Λιθουανικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών.
Η συγγραφέας και φεμινίστρια ακτιβίστρια Caroline Criado Perez, η οποία είναι συγγραφέας του Invisible Women: Exposuring Data Bias in a World Designed for Men, στην κεντρική της ομιλία έδωσε μια εικόνα για τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις στην ισότητα των φύλων.
Η πρώτη συνεδρία αφιερώθηκε στην έναρξη της νέας Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων 2024-2029, η οποία θα επικεντρωθεί σε έξι στρατηγικούς τομείς:
Πρόληψη και καταπολέμηση των στερεότυπων φύλων και του σεξισμού. Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών και της ενδοοικογενειακής βίας. Διασφάλιση ίσης πρόσβασης στη δικαιοσύνη για γυναίκες και κορίτσια. Επίτευξη ισόρροπης συμμετοχής γυναικών και ανδρών στην πολιτική, δημόσια, κοινωνική και οικονομική ζωή. Διασφάλιση της ενδυνάμωσης των γυναικών και της ισότητας των φύλων σε σχέση με παγκόσμιες και γεωπολιτικές προκλήσεις.
Επίτευξη ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου και συμπερίληψη μιας διατομεακής προσέγγισης σε όλες τις πολιτικές και τα μέτρα. «Η κοινωνική και τεχνολογική ανάπτυξη της Ευρώπης του 21ου αιώνα σημαίνει ότι τόσο οι ίδιες οι προκλήσεις όσο και η κατανόησή μας για το πώς να τις αντιμετωπίσουμε αναπτύσσονται γρήγορα», είπε η Γενική Γραμματέας. «Μόνο με τη συνεργασία μπορούμε να ελπίζουμε να κάνουμε την ισότητα των φύλων την πραγματικότητα που λαχταρούμε, προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων.
Μια παράλληλη εκδήλωση θα παρουσιάσει την «Προοπτική των νέων για τη βία με βάση το φύλο», που διοργανώνεται από το Τμήμα Νεολαίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το συνέδριο σηματοδοτεί επίσης τη 10η επέτειο από την έναρξη ισχύος της Σύμβασης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (επίσης γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) ως το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές μέσο για την παύση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Η σύμβαση θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο νομικών και πολιτικών μέτρων για την πρόληψη τέτοιων βίας, την υποστήριξη των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr