Σύμφωνα με το Euronews, ο πρόεδρος της Κίνας δήλωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Γαλλία για μια παγκόσμια "εκεχειρία" κατά τη διάρκεια των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη γαλλική πρωτεύουσα, ο Σι δήλωσε ότι η χώρα του έχει διαδραματίσει "ενεργό ρόλο στην επίτευξη ειρήνης" στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Κίνα ισχυρίζεται ότι διατηρεί ουδετερότητα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά ο Σι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις τους είχαν "φιλία χωρίς όρια" πριν από την εισβολή της Μόσχας στη χώρα.
«Ο κόσμος σήμερα δεν είναι πολύ ειρηνικός. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ως υπεύθυνη μεγάλη χώρα, η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Γαλλία για να εκμεταλλευτεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού ως ευκαιρία για να υποστηρίξει μια παγκόσμια κατάπαυση του πυρός και παύση του πολέμου κατά τη διάρκεια των Αγώνων», υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος.
Όπως μεταδίδει από το Παρίσι η δημοσιογράφος του euronews, Σοφία Χατσενκόβα:
«Οι εμπορικές διαφωνίες σημάδεψαν την έναρξη της διήμερης επίσκεψης του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στη Γαλλία
Αλλά μετά τις "γόνιμες συνομιλίες" όπως τις χαρακτήρισε ο Κινέζος πρόεδρος με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Δευτέρας, φαίνεται ότι είναι έτοιμος να κάνει μια παραχώρηση στη γαλλική βιομηχανία παραγωγής κονιάκ.
Η Κίνα είχε προηγουμένως απειλήσει να επιβάλει δασμούς στο γαλλικό ποτό, αφού οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν μια σειρά ερευνών για τις φερόμενες πρακτικές του Πεκίνου που στρεβλώνουν την αγορά, όπως γίνεται με τα φθηνά ηλεκτρικά οχήματα που κατακλύζουν τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που τέθηκε επί τάπητος είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις "δεσμεύσεις" της Κίνας να απέχει από την πώληση οποιασδήποτε τεχνολογίας που θα μπορούσε να βοηθήσει τη Μόσχα στον πόλεμο.
Ο Γάλλος ηγέτης ευχαρίστησε επίσης τον Σι που υποστήριξε την ιδέα του για εκεχειρία σε όλες τις συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια των επερχόμενων θερινών αγώνων του Παρισιού.
Αλλά αυτό που είναι σημαντικό εδώ είναι ότι η Κίνα δεν καταδίκασε ούτε μία φορά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης - η οποία ήταν ένας από τους στόχους του Μακρόν σύμφωνα με το υπουργικό συμβούλιο του προέδρου νωρίτερα τη Δευτέρα
Μετά τη Γαλλία, ο Σι θα συνεχίσει το πρώτο του ευρωπαϊκό ταξίδι μετά από πέντε χρόνια στην Ουγγαρία και τη Σερβία - δύο φιλικές προς τη Μόσχα χώρες.
Ένα δρομολόγιο που έχει ως στόχο να στείλει ένα σαφές μήνυμα, καθώς η ΕΕ παραμένει διχασμένη ως προς το αν η Κίνα θα πρέπει να θεωρείται στρατηγικός εταίρος ή -όπως τείνει να υποστηρίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ- σοβαρή απειλή».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr