Ο Μακρόν υποδέχεται στο Παρίσι τον Σι Τζινπίνγκ έχοντας πρώτα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις συνεννόησης με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ώστε να έχουν κοινή γραμμή.
Ο Σι από τη μεριά του στις πρώτες του δηλώσεις, ενόψει της επίσκεψης έθεσε το ουκρανικό ψηλά στην ατζέντα, τονίζοντας στην εφημερίδα Le Figaro ότι σκοπεύει «να αναλάβει δράση με τη Γαλλία και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα για την επίλυση της κρίσης» στην Ουκρανία.
«Ελπίζουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν γρήγορα στην Ευρώπη και σκοπεύουμε να αναλάβουμε δράση με τη Γαλλία και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα για να βρούμε κατάλληλες οδούς για την επίλυση της κρίσης», γράφει ο Σι σε άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Figaro.
«Αντιλαμβανόμαστε την αναστάτωση που προκαλεί η ουκρανική κρίση για τους Ευρωπαίους. Η Κίνα δεν αποτελεί πηγή της κρίσης αυτής, ούτε συμμετέχει σε αυτήν».
Ο Σι διαβεβαιώνει ότι «διαδραμάτισε πάντα εποικοδομητικό ρόλο για να ευνοήσει μία ειρηνική διευθέτηση» στον πόλεμο.
Υπενθυμίζει ότι «έχει επανειλημμένως απευθύνει έκκληση για την τήρηση των σκοπών και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών, για τον υπολογισμό των νόμιμων ανησυχιών ασφαλείας διαφόρων πλευρών και έχει επιμείνει για την ανάγκη να μην γίνει χρήση πυρηνικών όπλων ούτε να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος».
Η Κίνα, προσθέτει, «έχει παράσχει στην Ουκρανία ανθρωπιστική βοήθεια και ο ειδικός απεσταλμένος μας έχει κάνει πολλά ταξίδια στις εμπλεκόμενες χώρες».
Εμπόριο
Στο πλαίσιο της περιοδείας του ο Σι Τζινπίνγκ θα πραγματοποιήσει στάσεις στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία. Το Πεκίνο επιθυμεί να περιορίσει τις αντιδράσεις της Ευρώπης στις υποτιθέμενες εμπορικές στρεβλώσεις που εφαρμόζει. Θέλει επίσης να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη δεν θα πλησιάσει περισσότερο τις ΗΠΑ, ειδικά ενόψει των επερχόμενων εκλογών στις ΗΠΑ και των αποτελεσμάτων τους που μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα (βλέπε εκλογή Τραμπ).
Εκτιμάται ότι ο Σι Τζινπίνγκ δεν είναι διατεθειμένος να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Ευρωπαίων, καθώς ακολουθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο και μία συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική. Το 6ήμρο ταξίδι του θα μπορούσε αντ 'αυτού να χρησιμεύσει ώστε να υπογραμμιστούν οι διαφορές - όχι μόνο μεταξύ Ευρώπης και Κίνας - αλλά ιδιαίτερα των κρατών εντός της Ευρώπης που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ της Κίνας, λένε οι αναλυτές.
Μακρόν: Επικαιροποίηση σχέσεων
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ζητήσει την επικαιροποίηση των οικονομικών δεσμών ανάμεσα στη Γαλλία και την Κίνα, υποδεχόμενος τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ που ξεκινά σήμερα την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ευρώπη μετά το 2019, από τη Γαλλία.
Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα La Tribune Dimanche, ο Γάλλος πρόεδρος δηλώνει ότι η Ευρώπη θέλει περισσότερη αμοιβαιότητα στους οικονομικούς της δεσμούς με την Κίνα, για να διασφαλίσει καλύτερα την οικονομική της ασφάλεια.
"Ζητώ για ένα aggiornamento (όρος για την αλλαγή στις σχέσεις ισχύος που διατύπωσε ο Πάπας Ιωάννης 23ος) επειδή η Κίνα έχει πλέον πλεονάζον παραγωγικό δυναμικό σε πολλούς τομείς και πραγματοποιεί μαζικές εξαγωγές στην Ευρώπη", είπε ο Μακρόν στη συνέντευξή του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr