Η νέα οδηγία, που συμφωνήθηκε με το Συμβούλιο στις 16 Νοεμβρίου 2023, εγκρίθηκε με 499 ψήφους υπέρ, 100 κατά και 23 αποχές.
Περιλαμβάνει έναν ενημερωμένο κατάλογο ποινικών αδικημάτων, όπως το παράνομο εμπόριο ξυλείας, η εξάντληση των υδάτινων πόρων, οι σοβαρές παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ για τα χημικά και η ρύπανση που προκαλείται από πλοία.
Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν ότι οι νέοι κανόνες περιέχουν το λεγόμενο αδίκημα, όπως δασικές πυρκαγιές μεγάλης κλίμακας ή εκτεταμένη ρύπανση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους, που οδηγεί στην καταστροφή ενός οικοσυστήματος και επομένως είναι συγκρίσιμο με την οικοκτονία. Ποινές που περιλαμβάνουν φυλάκιση και πρόστιμα
Τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που διαπράττονται από άτομα και εκπροσώπους εταιρειών θα τιμωρούνται με φυλάκιση ανάλογα με το πόσο μακροχρόνια, σοβαρή ή αναστρέψιμη είναι η ζημιά. Τα επιβαλλόμενα αδικήματα θα μπορούσαν να τιμωρούνται με οκτώ χρόνια, εκείνα που προκαλούν το θάνατο ενός ατόμου με δέκα χρόνια φυλάκιση και τα άλλα αδικήματα με φυλάκιση έως πέντε ετών.
Όλοι οι παραβάτες θα πρέπει να αποκαταστήσουν το κατεστραμμένο περιβάλλον και να το αποζημιώσουν. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν πρόστιμα. Για τις εταιρείες τα πρόστιμα θα φτάσουν το 3 ή 5% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους ή εναλλακτικά τα 24 ή 40 εκατομμύρια ευρώ ανάλογα με τη φύση του εγκλήματος. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να αποφασίσουν εάν θα διώξουν ποινικά αδικήματα που δεν έχουν λάβει χώρα στην επικράτειά τους.
Οι ευρωβουλευτές επέμειναν ότι στους καταγγέλλοντες που αναφέρουν περιβαλλοντικά αδικήματα θα πρέπει να παρέχεται υποστήριξη και βοήθεια στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών. Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν επίσης ότι τα κράτη μέλη θα οργανώσουν εξειδικευμένη εκπαίδευση για αστυνομικούς, δικαστές και εισαγγελείς, θα προετοιμάσουν εθνικές στρατηγικές και θα οργανώσουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος.
Τα δεδομένα που συλλέγονται από τις κυβερνήσεις της ΕΕ σχετικά με περιβαλλοντικά αδικήματα θα βοηθήσουν στην καλύτερη αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος και στην τακτική ενημέρωση της λίστας από την Επιτροπή. Παραθέτω, αναφορά:
Μετά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια, ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ολλανδός ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Antonius Manders δήλωσε:
"Είναι καιρός να καταπολεμήσουμε τα διασυνοριακά εγκλήματα σε επίπεδο ΕΕ με εναρμονισμένες και αποτρεπτικές κυρώσεις για την πρόληψη νέων περιβαλλοντικών εγκλημάτων. Βάσει αυτής της συμφωνίας, ο ρυπαίνων θα πληρώσει. Επιπλέον, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση ότι κάθε άτομο σε ηγετική θέση σε μια εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη ρύπανση μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο καθώς και η ίδια η επιχείρηση. αλλιώς να κρύβονται πίσω από άδειες ή νομοθετικά κενά».
Η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να μεταφέρουν τους κανόνες στα εθνικά τους συστήματα. Ιστορικό Το περιβαλλοντικό έγκλημα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εγκληματική δραστηριότητα στον κόσμο και αποτελεί μία από τις κύριες πηγές εισοδήματος για το οργανωμένο έγκλημα παράλληλα με τα ναρκωτικά, τα όπλα και την εμπορία ανθρώπων. Η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για την ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος στην ΕΕ μέσω του ποινικού δικαίου τον Δεκέμβριο του 2021 με στόχο την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού περιβαλλοντικών ποινικών αδικημάτων.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr