«Σε όλη την Ευρώπη, άτομα και οργανώσεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενη παρενόχληση, εκφοβισμό, βία και ποινικοποίηση απλώς και μόνο επειδή συμβάλλουν στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών. Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να σταματήσουν αυτή την καταστολή», δήλωσε η Επίτροπος, δημοσιεύοντας παράλληλα μια Σύσταση για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βοηθούν τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες στην Ευρώπη.
Η Σύσταση με τίτλο Προστασία των υπερασπιστών: Τερματισμός της καταστολής των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βοηθούν πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες στην Ευρώπη, δίνει μια επισκόπηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καθορίζει τα βήματα που πρέπει να λάβουν τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία τους.
Στο πλαίσιο των κατασταλτικών, τιτλοποιημένων και στρατιωτικοποιημένων πολιτικών ασύλου και μετανάστευσης, τα κράτη αγνοούν όλο και περισσότερο τις υποχρεώσεις τους, να διασφαλίζουν ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορούν να εργαστούν σε ένα ασφαλές και ευνοϊκό περιβάλλον.
Ως αποτέλεσμα, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ασχολούνται με θαλάσσια διάσωση, ανθρωπιστική ή νομική βοήθεια, παρακολούθηση συνόρων, ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης, συνηγορία και δικαστικές διαφορές, καθώς και άλλες δραστηριότητες που βοηθούν τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες στην Ευρώπη, υπόκεινται σε πολλαπλές μορφές καταστολής.
Η σύσταση αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων: Εχθρική και στιγματιστική ρητορική από κυβερνητικούς αξιωματούχους, βουλευτές και ορισμένα μέσα ενημέρωσης. Βία και απειλές και έλλειψη δράσης από τις αρχές για την αντιμετώπισή τους. Ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής εργασίας ή της εργασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα με πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες λόγω της υπερβολικά ευρείας εφαρμογής των νόμων περί λαθρεμπορίας· Άρνηση πρόσβασης σε κρίσιμα μέρη για την παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την παροχή βοήθειας, όπως κέντρα κράτησης και υποδοχής και συνοριακές ζώνες.
Όπως υπογραμμίζει η Επίτροπος «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να βλέπουν τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως βασικούς εταίρους για τη διασφάλιση αποτελεσματικών και συμβατών με τα ανθρώπινα δικαιώματα πολιτικών ασύλου και μετανάστευσης. Αντίθετα, τους αντιμετωπίζουν με εχθρότητα. Αυτή η σκόπιμη πολιτική βλάπτει τα ανθρώπινα δικαιώματα των φορέων της κοινωνίας των πολιτών και των ανθρώπων που υπηρετούν. Κατ' επέκταση, βλάπτει τον δημοκρατικό ιστό των κοινωνιών».
Για να αντιστραφεί αυτή η κατασταλτική τάση, η Επίτροπος ζητά επείγουσα δράση, συμπεριλαμβανομένων: Μεταρρύθμιση νόμων, πολιτικών και πρακτικών που παρεμβαίνουν αδικαιολόγητα στις δραστηριότητες των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων· Διασφάλιση ότι οι νόμοι για το λαθρεμπόριο δεν ποινικοποιούν οποιαδήποτε μορφή ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ανθρωπιστικής εργασίας με πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες· Άρση περιορισμών στην πρόσβαση σε μέρη και πληροφορίες· Τερματισμός στιγματισμού και υποτιμητικής ρητορικής. Καθιέρωση αποτελεσματικών διαδικασιών ασφαλείας για υπερασπιστές που αντιμετωπίζουν βία και απειλές και αποτελεσματική διερεύνηση τέτοιων περιστατικών.
Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr