Μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η Κίνα αντιμετωπίζει τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες προκλήσεις.
Βραχυπρόθεσμα, είπε ότι ο τομέας των ακινήτων της Κίνας εξακολουθεί να χρειάζεται «διόρθωση», μαζί με το υψηλό επίπεδο χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μακροπρόθεσμα, η Γκεοργκίεβα σημείωσε τις δημογραφικές αλλαγές και την «απώλεια εμπιστοσύνης».
«Τελικά, αυτό που χρειάζεται η Κίνα είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να συνεχίσει να ανοίγει την οικονομία και να εξισορροπήσει το μοντέλο ανάπτυξης περισσότερο προς την εγχώρια κατανάλωση, δηλαδή να δημιουργήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, ώστε αυτοί να μην αποταμιεύουν, αλλά να ξοδεύουν περισσότερο», δήλωσε η Γκεοργκίεβα.
«Όλα αυτά θα βοηθήσουν την Κίνα να αντιμετωπίσει αυτό που προβλέπουμε ότι σε περίπτωση απουσίας μεταρρυθμίσεων θα είναι μια αρκετά σημαντική μείωση των ρυθμών ανάπτυξης κάτω από το 4%», πρόσθεσε.
Η οικονομία της Κίνας σημείωσε υποτονική ανάπτυξη το 2023, η οποία παρεμποδίστηκε από τα ζητήματα των ακινήτων και την πτώση των εξαγωγών. Οι επενδυτές αναμένουν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά περίπου 5% πέρυσι.
Ξεχωριστά, το ΔΝΤ δήλωσε τον Νοέμβριο ότι αύξησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Κίνας στο 5,4% για το 2023 μετά από ορισμένες κινήσεις πολιτικής του Πεκίνου. Ωστόσο, το ίδρυμα με έδρα την Ουάσινγκτον δήλωσε ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 4,6% το 2024, προειδοποιώντας για τη συνέχιση των αγώνων για τα ακίνητα.
Η Γκεοργκίεβα είναι μία από τις πολλές κορυφαίες οικονομικές προσωπικότητες που συμμετέχουν στη φετινή συνάντηση του WEF, η οποία διαρκεί έως την Παρασκευή. «Η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης» είναι το θέμα της συνόδου κορυφής του WEF το 2024, με τις γεωπολιτικές εντάσεις, τον παγκόσμιο κατακερματισμό, καθώς και τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη στην ημερήσια διάταξη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr