Η φετινή έκθεση της UBS διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των δισεκατομμυριούχων που συσσώρευσαν πλούτο τον τελευταίο χρόνο, το έκαναν μέσω της κληρονομιάς και όχι μέσω επιχειρηματικότητας. Που πρακτικά σημαίνει ότι οι κληρονόμοι... κερδίζουν τους αυτοδημιούργητους.
«Περισσότεροι από 1.000 δισεκατομμυριούχοι περνούν περίπου 5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στα παιδιά τους», δήλωσε ο Benjamin Cavalli, Επικεφαλής Στρατηγικών Πελατών της UBS Global Wealth Management.
Η εξέλιξη αυτή είναι δεδομένο πως σηματοδοτεί αλλαγές, καθώς «η νέα γενιά δισεκατομμυριούχων έχει νέες απόψεις για τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και τη φιλανθρωπία, ανακατευθύνοντας μεγάλες δεξαμενές ιδιωτικού πλούτου σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν από την εποχή που ζούμε.
Η δημιουργία μιας ομαλής διαδοχής απαιτεί από τους ιδρυτές και τις οικογένειές τους να κάνουν τα πράγματα διαφορετικά ανακαλύπτοντας πάντα κοινές αξίες και σκοπούς για να συνεχίσουν να χτίζουν τις περιουσίες τους», πρόσθεσε ο Cavalli.
Αλλαγή φρουράς
Μετά από μια αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τις τελευταίες δεκαετίες, η φετινή έκθεση της UBS διαπίστωσε ότι πολλοί δισεκατομμυριούχοι μεταφέρουν τον πλούτο τους στην επόμενη γενιά.
Συνολικά 150,8 δισεκατομμύρια δολάρια κληρονόμησαν 53 κληρονόμοι τον περασμένο χρόνο, υπερβαίνοντας το σύνολο των 84 νέων αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων που ανήλθαν σε 140,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το 68% των δισεκατομμυριούχων που συμμετείχαν στην έρευνα, είπε ότι στοχεύουν να συνεχίσουν και να αναπτύξουν όσα πέτυχαν οι γονείς τους όσον αφορά την επιχείρηση, το εμπορικό σήμα ή τα περιουσιακά στοιχεία. Πιστεύοντας στη συνέχιση της τρέχουσας οικογενειακής κληρονομιάς, το 60% των κληρονόμων θέλουν να επιτρέψουν στις μελλοντικές γενιές να επωφεληθούν από τον πλούτο τους και σχεδιάζουν να συνεχίσουν να ακολουθούν τους προκαθορισμένους φιλανθρωπικούς στόχους των γονιών τους (32%).
Οι κληρονόμοι χαράσσουν το δικό τους δρόμο
Ωστόσο, οι κληρονόμοι γνωρίζουν ότι μπορεί να χρειαστεί να αναδιαμορφώσουν και να επανατοποθετήσουν τον πλούτο τους για να συνεχίσουν την οικογενειακή κληρονομιά.
Καθώς κληρονομούν τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και τα ιδρύματα των γονιών τους, οι κληρονόμοι προσπαθούν να επικεντρωθούν περισσότερο στις μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες και προκλήσεις του σήμερα, όπως οι καινοτόμες τεχνολογίες, ο μετασχηματισμός της καθαρής ενέργειας και οι πράσινες επενδύσεις.
Οι δισεκατομμυριούχοι πρώτης γενιάς από την άλλη θεωρούν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να ενσταλάξουν τις απαραίτητες αξίες, την εκπαίδευση και την εμπειρία στους κληρονόμους τους για να αναλάβουν.
Οι κληρονόμοι έχουν επίσης τις δικές τους απόψεις για τους κινδύνους για την επιχείρηση και πώς θα πρέπει να τοποθετηθούν για το μέλλον.
Για παράδειγμα, το 66% των δισεκατομμυριούχων πρώτης γενιάς κατατάσσουν μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ ως πρωταρχικό τους μέλημα, ακολουθούμενη από γεωπολιτικές εντάσεις (62%). Αντίθετα, οι κληρονόμοι ανησυχούν για τις πληθωριστικές πιέσεις (57%) και τη διαθεσιμότητα και την τιμή των πρώτων υλών (52%). Ωστόσο, όλοι συμφωνούν σχετικά με τις ευκαιρίες και τους κινδύνους της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης («AI»), με το 65% να θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές ευκαιρίες στη λειτουργική τους επιχείρηση τους επόμενους 12 μήνες. Καθώς η τεχνολογία αποκτά εξέχουσα θέση, το 58% θεωρεί ως απειλή στον κυβερνοχώρο ή το hacking ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr