«Ούτε ο λαός ούτε και η αντιπολίτευση έβλεπαν να έρχεται μία τέτοια εξέλιξη», γράφει η Süddeutsche Zeitung. «Ακόμη και περί τίνος ακριβώς πρόκειται παραμένει ασαφές. Γενικά πρόκειται για μεγάλα βιομηχανικά έργα, ύποπτες συμβάσεις και επιδοτήσεις που κατέληξαν σε λάθος χέρια. Όμως είναι άγνωστο ακόμα το ακριβές κατηγορητήριο, όπως και ο ρόλος των εμπλεκόμενων. Μεταξύ των συλληφθέντων, ωστόσο ήταν και ο προσωπάρχη του Κόστα και ένας επιχειρηματίας και στενός φίλος του».
Κατά την S.Z. «ο πρωθυπουργός αντέδρασε σωστά και άμεσα. Σε μια λειτουργική δημοκρατία, ο επικεφαλής της κυβέρνησης οφείλει να παραιτηθεί ακόμη και με την υποψία περί διαφθοράς. Και όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να αποδεχτούν πως παρ’ όλο που ερευνήθηκαν δεκάδες γραφεία και σπίτια, δεν είναι σαφές εάν ο Κόστα έχει οποιαδήποτε εμπλοκή […] και αν ναι, ποια είναι αυτή. Ίσως ο πρωθυπουργός ήταν αμέτοχος ή απλώς ανίδεος».
Η tageszeitung κάνει λόγο για μία «έντιμη παραίτηση», σχολιάζοντας πως ο Κόστα «είναι μία από τις σπάνιες εξαιρέσεις πολιτικών που παραιτούνται αμέσως όταν διατυπωθούν κατηγορίες για διαφθορά εναντίον των ιδίων ή σε βάρος μελών του υπουργικού συμβουλίου τους ή φίλων τους. Ο Κόστα αποχώρησε για να μη θίξει την αξιοπρέπεια του αξιώματός του, παρ’ όλο που υποστηρίζει την αθωότητά του».
Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του Κόστα, η taz τονίζει, σύμφωνα με την DW, ότι «φεύγει ένας πολιτικός άνδρας, η ηγεσία του οποίου ωφέλησε την Πορτογαλία. Ο σοσιαλδημοκράτης κατέστησε τη χώρα και πάλι οικονομικά ανεξάρτητη από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και το Δ.Ν.Τ. και ανέτρεψε πολλά από τα μέτρα λιτότητας».
Η παραίτηση του Κόστα «τον τιμά, ανεξαρτήτως από τα πορίσματα της έρευνας. Επειδή γλιτώνει τη χώρα του από τους μακροχρόνιους, εκκωφαντικούς, πολιτικούς και δικαστικούς διαπληκτισμούς, όπως αυτοί που γίνονται στις Η.Π.Α., την Αυστρία, το Ισραήλ ή την Ισπανία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr