Τι λέει, βασικά, η κυβέρνηση; Πως ενώ η αντιπολίτευση είχε σημαία στις εκλογές τα Τέμπη και τις υποκλοπές, η ΝΔ πήρε 41%. Οι τηλεοπτικές εκπομπές που ασχολούνται με τα θέματα αυτά πατώνουν σε τηλεθέαση και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται γιατί έχει σοβαρότερα προβλήματα να ασχοληθεί. Θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει με τα παραπάνω. Το θέμα είναι, ωστόσο, άλλο. Τέτοιους πολιτικούς θέλουμε; Τέτοια μυαλά θα πάνε μπροστά τη χώρα;
Στο πρόσφατο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών αυτό ήταν το πρώτο και κύριο θέμα συζήτησης. Οι ασυμμετρίες κοινωνίας και πολιτικού συστήματος. Ότι δηλαδή οι πολιτικοί μας δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της κοινωνίας και επειδή νοιάζονται υπερβολικά για το πολιτικό κόστος δεν προωθούν τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Γιατί οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές που χρειάζεται ένας τόπος για να προοδεύσει δεν είναι πάντα δημοφιλείς. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι, όμως, φανερό πως ενδιαφέρεται μόνο για τα ποσοστά και τη δημοφιλία της. Θεωρεί δε πως η οικονομία είναι το μοναδικό πεδίο που κρίνει τις εξελίξεις και επαναλαμβάνει «αυξάνουμε μισθούς, δεν βάζουμε φόρους».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δήλωνε, πάντως, ξανά και ξανά πως η νέα αυτοδυναμία της ΝΔ δεν πρέπει να προκαλέσει αλαζονικές συμπεριφορές, δυστυχώς, φαίνεται πως δεν βρίσκει ευήκοα ώτα.
Τα Τέμπη, λοιπόν και οι υποκλοπές ενδεχομένως να μην ενδιαφέρουν πολύ τους πολίτες γιατί έχουν πιο σημαντικά προβλήματα, ωστόσο, η Πολιτεία θα έπρεπε να πασχίζει να διαλευκάνει τις υποθέσεις και να διευκολύνει με κάθε τρόπο το έργο της Δικαιοσύνης. Πολύ καλό για να είναι αλήθινο;
Για την Ελλάδα, μπορεί. Αλλά μην πάτε μακριά… Στην Πορτογαλία ο Αντόνιο Κόστα επίσης επανεξελέγη θριαμβευτικά από τους πολίτες της χώρας αλλά ο εισαγγελέας πήρε την αστυνομία και «μπούκαρε» στο σπίτι του επειδή φέρεται να έχει εμπλοκή σε ένα οικονομικό σκάνδαλο.
Ο ίδιος παραιτήθηκε άμεσα λόγω των «υποψιών για την ακεραιότητά του» για να κάνει η Δικαιοσύνη τη δουλειά της και να προχωρήσει η χώρα. Δεν κατήγγειλε μυστικά συμφέροντα, αήθεις επιθέσεις κλπ, παρότι δεν φαίνεται να είχε ο ίδιος οικονομικά οφέλη από την υπόθεση. Φέρεται να διευκόλυνε ωστόσο επιχειρηματικά deals στα οποία εμπλέκονται στενοί συνεργάτες του. Ο προσωπάρχης του συνελήφθη και η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Τόσο απλά…
Σημειώστε δε πως η έρευνα της πορτογαλικής δικαιοσύνης αφορά ένα project που θα καθιστούσε την Πορτογαλία «παίκτη» στην αγορά λιθίου και θα είχε σημαντικά οφέλη για την οικονομία της. Δεν είπαν, όμως, «αφού θα βγάλουμε λεφτά, ας γίνει και μία παρατυπία. Δεν χάλασε κι ο κόσμος». Έριξαν την κυβέρνηση για να λάμψει η αλήθεια. Παρότι η πολιτική αστάθεια φρενάρει την ανάπτυξη και τις προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις που είχε επίσης προγραμματίσει ο Κόστα.
Μόνο με αυτή τη νοοτροπία καταπολεμάς τη διαπλοκή, εξυπηρετείς το κράτος δικαίου, εμπνέεις τους πολίτες, θωρακίζεις τη Δικαιοσύνη και κερδίζεις την εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντι στους θεσμούς. Φτιάχνεις δηλαδή μία υγιή χώρα με μέλλον.
Κάπως έτσι χτίζεις θεμέλια για ένα καλύτερο κράτος ικανό να προωθήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Το «δόγμα» μοιράζουμε λεφτά και ανάπτυξη έφερε πράγματι το 41%, αλλά είναι ξεπερασμένο. Αποδείχθηκε από το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο που, είτε κανείς το κρίνει στη σωστή κατεύθυνση είτε όχι, φέρνει σε αμηχανία την κυβέρνηση και τα στελέχη της «ξεστομίζουν» μαργαριτάρια.
Παρότι λοιπόν το πολιτικό μας σύστημα δεν θέλει να το δει, η πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis στο συνέδριο «Η Ελλάδα Μετά VII: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα», ανέδειξε έναν… καημό της κοινωνίας.
Το 65% δηλώνει ότι πρέπει να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα και να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί, ενώ γίνεται σαφές ότι απαιτούνται θεσμικά αντίβαρα. Και εδώ το πρόβλημα το έχει ασφαλώς η αντιπολίτευση, που μεταξύ μας πράγματι αναζητά σωσίβιο στα σκάνδαλα και δεν προσφέρει στο δημόσιο διάλογο νέες ιδέες και προτάσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr