Η ψηφοφορία στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας για το ψήφισμα που υποστήριξε η Βραζιλία ήταν 12 ψήφοι υπέρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά και η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο απείχαν. Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν οι: Γαλλία, Κίνα, Αλβανία, Βραζιλία, Εκουαδόρ, Γκαμπόν, Γκάνα, Ιαπωνία, Μάλτα, Μοζαμβίκη, Ελβετία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η πρέσβης των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στην περιοχή με διπλωματικό σκοπό για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων, να αποτρέψει την επέκταση της σύγκρουσης και τόνισε την ανάγκη προστασίας των αμάχων. «Πρέπει να αφήσουμε τη διπλωματία να λειτουργήσει», είπε.
Η ψηφοφορία στον ΟΗΕ είχε αναβληθεί δύο φορές τις προηγούμενες ημέρες, επειδή οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να μεσολαβήσουν ώστε να υπάρξει πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Δώδεκα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της πρότασης, ενώ η Ρωσία και η Βρετανία απείχαν.
Η Ουάσινγκτον, κατά παράδοση, προστατεύει το Ισραήλ, τον στενό σύμμαχό της, από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θεωρεί ότι είναι σε βάρος του.
Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε ζητήσει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για να καταστεί εφικτή η απελευθέρωση των ομήρων και να προωθηθεί βοήθεια στη Γάζα.
Το σχέδιο ψηφίσματος καλούσε το Ισραήλ (χωρίς να κατονομάζει τη χώρα) να ανακαλέσει τη διαταγή του προς τους πολίτες και το προσωπικό του ΟΗΕ στη Γάζα να μετακινηθούν στα νότια, ενώ καταδίκαζε τις «τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς». Καταδίκαζε επίσης κάθε μορφή βίας και εχθροπραξιών σε βάρος αμάχων και κάθε τρομοκρατική ενέργεια, ενώ ζητούσε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.
Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είπε ότι η Ουάσινγκτον απογοητεύτηκε επειδή στο κείμενο δεν γινόταν καμία αναφορά στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και συμπλήρωσε ότι για τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα ευθύνεται η Χαμάς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr