Με βάση αυτήν την θέση θα πρέπει, όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία να σταματήσουν στα σύνορα της ΕΕ και να αποσυρθούν από την αγορά.
Το σχέδιο κανονισμού θα θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο, για τη διερεύνηση της χρήσης καταναγκαστικής εργασίας στις αλυσίδες εφοδιασμού των εταιρειών.
Εάν αποδειχθεί ότι μια εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει καταναγκαστική εργασία, όλες οι εισαγωγές και εξαγωγές των σχετικών αγαθών θα σταματήσουν στα σύνορα της ΕΕ και οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να αποσύρουν αγαθά που έχουν ήδη φτάσει στην αγορά της ΕΕ.
Αυτά τα προϊόντα, στη συνέχεια θα δωρίζονται, θα ανακυκλώνονται ή θα καταστρέφονται.
Οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν την πρόταση της Επιτροπής για να δημιουργήσει έναν κατάλογο γεωγραφικών περιοχών και οικονομικών τομέων που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο χρήσης καταναγκαστικής εργασίας.
Για τα προϊόντα που παράγονται σε αυτές τις περιοχές υψηλού κινδύνου, οι αρχές δεν θα χρειάζεται πλέον να αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εργαστούν, καθώς το βάρος της απόδειξης θα πέφτει στις εταιρείες.
Οι Επιτροπές θέλουν επίσης να επιτραπεί ξανά η κυκλοφορία των αγαθών που έχουν αφαιρεθεί από την αγορά, μόνο αφού η εταιρεία αποδείξει ότι έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί καταναγκαστική εργασία στις δραστηριότητές της ή στην αλυσίδα εφοδιασμού και διορθώσει τυχόν σχετικές περιπτώσεις.
Ο ορισμός της καταναγκαστικής εργασίας θα ευθυγραμμιστεί με τα πρότυπα της ΔΟΕ και θα περιλαμβάνει «όλες τις εργασίες ή υπηρεσίες που απαιτούνται από οποιοδήποτε άτομο υπό την απειλή οποιασδήποτε ποινής και για τις οποίες το εν λόγω άτομο δεν έχει προσφερθεί οικειοθελώς».
Η συνεισηγήτρια, Ολλανδή ευρωβουλευτής της Renew, Samira Rafaela είπε: «Η καταναγκαστική εργασία αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η απαγόρευση που ψηφίσαμε σήμερα θα είναι ουσιαστική για τον αποκλεισμό προϊόντων που κατασκευάζονται με τη χρήση της σύγχρονης δουλείας και για την κατάργηση του οικονομικού κινήτρου για τις εταιρείες να επιδίδονται σε καταναγκαστική εργασία. Θα προστατεύει τους καταγγέλλοντες, θα παρέχει θεραπεία στα θύματα και θα προστατεύει τις επιχειρήσεις και τις ΜΜΕ μας από τον ανήθικο ανταγωνισμό.
Το κείμενό μας περιλαμβάνει ισχυρές διατάξεις για μια βάση δεδομένων και ανταποκρίνεται στο φύλο, όλα τα βασικά στοιχεία για διαρκή αντίκτυπο».
Μετά την ψηφοφορία, η συνεισηγήτρια Maria-Manuel Leitão-Marques, Πορτογαλλέζα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών δήλωσε:
«27,6 εκατομμύρια εργαζόμενοι παγκοσμίως υποφέρουν από καταναγκαστική εργασία, ένα είδος σύγχρονης δουλείας – θα πρέπει να τους αφιερώσουμε αυτή τη νίκη. Διασφαλίσαμε ότι τα προϊόντα που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία θα απαγορευθούν από την εσωτερική αγορά μέχρι να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι για τη ζημιά που τους προκάλεσε. Η απαγόρευση της καταναγκαστικής εργασίας προστατεύει επίσης τις εταιρείες που ακολουθούν τους κανόνες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Τέλος, διευκολύνουμε την απόδειξη της καταναγκαστικής εργασίας που επιβάλλεται από το κράτος».
Οι δύο επιτροπές ενέκριναν το σχέδιο έκθεσης με 66 ψήφους υπέρ, 0 κατά και 10 αποχές.
Η Ολομέλεια θα πρέπει τώρα να το επιβεβαιώσει ως διαπραγματευτική εντολή του ΕΚ και στη συνέχεια, μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει τη θέση του, οι συνομιλίες μπορούν να ξεκινήσουν για την τελική μορφή του κανονισμού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr