Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ifo, το 60,1% πιστεύει ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων θα παραμείνει ίδια σε αυτή την περίπτωση.
Το 31,6% πιστεύει ότι θα αυξηθεί, αν οι εργαζόμενοι βρίσκονται αποκλειστικά στο γραφείο. Μόνο το 8,3% θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι θα δούλευαν λιγότερο παραγωγικά.
«Η θετική εμπειρία της πλειοψηφίας των εργαζομένων, με την παραγωγικότητα είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η εξ αποστάσεως εργασία έχει καθιερωθεί σε πολλές γερμανικές εταιρείες», λέει ο ερευνητής του Ινστιτούτου ifo, Mathias Dolls.
Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια σε πολλούς κλάδους.
Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνεται η κλωστοϋφαντουργία, όπου το 54,3% των ερωτηθέντων αναμένει υψηλότερη παραγωγικότητα στο γραφείο, καθώς και οι κλάδοι της εκτύπωσης και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, στο 48,4% και στο 43,2%, αντίστοιχα.
Λίγο κάτω από τις μισές εταιρείες, αναμένουν πτώση της παραγωγικότητας εάν οι εργαζόμενοι επιστρέψουν πλήρως στο γραφείο.
Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες εκτιμούν τις πιθανές απώλειες παραγωγικότητας σε 5%-10%, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο αναμένει απώλειες 10%-20%.
Οι κύριοι λόγοι για αυτό είναι:
- ο πιο ευέλικτος προγραμματισμός των ωρών εργασίας από το σπίτι (68,9%),
- η μικρότερη αποδιοργάνωση (64,5%)
- η αυξημένη ικανοποίηση από την εργασία (64%) και
- η καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (59,5%).
Περισσότερο από το ένα τρίτο (39%) εκείνων των εταιρειών που πιστεύουν ότι η πλήρης επιστροφή στο γραφείο θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγικότητα, αναμένουν ότι το κέρδος θα είναι μεταξύ 10%-20%, με κάποιες λιγότερες να αναμένουν αύξηση παραγωγικότητας περίπου 5%-10%.
Γεγονός που το αποδίδουν στον πιο αποτελεσματικό συντονισμό και επικοινωνία (87%), περισσότερη ανταλλαγή γνώσεων (77%) και περισσότερη συγκέντρωση (53,1%), με το 51,8% να υποστηρίζει ότι οι ομάδες είναι πιο εύκολο να συντονιστούν στο γραφείο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr