Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ωστόσο, η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαγκρέτε Βεστάγκερ συνεχίζει να απολαμβάνει της στήριξης ικανού αριθμού κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.
Η Βέσταγκερ έχει λάβει άδεια άνευ αποδοχών από την Κομισιόν προκειμένου να επικεντρωθεί στην εκστρατεία της να διαδεχθεί τον Χόγιερ, του οποίου η δεύτερη και τελευταία θητεία στην δημόσια τράπεζα της ΕΕ, λήγει στο τέλος του έτους. Η υποψηφιότητα της έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την άρνηση της Γαλλίας να τη στηρίξει, ενώ αίνιγμα παραμένει και η στάση της Γερμανίας.
Από τους υπόλοιπους υποψηφίους, ξεχωρίζει ο πρώην υπουργος οικονομικών της Ιταλίας, Ντανιέλε Φρανκο, άνθρωπος της εμπιστοσύνης του Μάριο Ντράγκι. Ωστόσο, δεν τον βοηθά το προχωρημένο της ηλικίας του, το φύλο του, αλλά και το γεγονός ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης μόλις συμφώνησαν να μην αμφισβητήσουν την παρουσία Ιταλού εκπροσώπου στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρώπαικής Κεντρικής Τράπεζας.
Από την άλλη, οι προσδοκίες της Καλβίνιο να "κλειδώσει" την εκλογή της στη συνάντηση του Σαντιάγκο επίσης διαψεύστηκαν, παρότι εκ της θέσης της, ως ένας από τους υπουργούς που αποφασίζουν για τη διαδοχή, αλλά και ως οικοδεσπότης της συνάντησης που τελείωσε σήμερα, απολάμβανε σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των συνυποψήφιων της.
Οι ελληνικές προσδοκίες
Με περίπου 550 δισεκατομμύρια ευρώ ενεργητικό, η ΕΤΕπ είναι η μεγαλύτερη αναπτυξιακή τράπεζα στον κόσμο, σημαντικά μεγαλύτερη από την Παγκόσμια Τράπεζα. Το 2022 υπέγραψε συμφωνίες ύψους περίπου 2.3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων στην Ελλάδα. Μοναδικοί της μέτοχοι είναι τα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία αποφασίζουν - με ενισχυμένη πλειοψηφία των υπουργών οικονομικών της - για τη σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Στην Αθήνα, η κυβέρνηση προσδοκά σημαντική χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ για την αποκατάσταση των καταστροφών που άφησαν πίσω τους οι πρόσφατες πλημμύρες.
Το παζλ των μεγάλων πόστων
Η εκλογή νέου προέδρου της ΕΤΕπ είναι το πρώτο κομμάτι του παζλ των μεγάλων πόστων που πρόκειται να μοιραστούν μεταξύ των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων τους επόμενους μήνες. Ακολουθούν η εκλογή νέου προέδρου της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, καθώς και γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ τον επόμενο Οκτώβριο, ο οποίος πιθανότατα θα είναι Ευρωπαίος, όπως άλλωστε και ο επόμενος εκτελεστικός διευθυντης του Δ.Ν.Τ. Οι δουλειές μοιράζονται σε ένα περίπλοκο παζάρι μεταξύ μικρών και μεγάλων, βόρειων και νοτίων, ανατολικών και δυτικών κρατών, αλλά και μεταξύ Κεντροδεξιών, κεντροαριστερών και φιλελεύθερων κυβερνήσεων. Η Ισπανία παραμένει παγίως ευνοημένη στη μοιρασιά, γεγονός που δεν βοηθά την υποψηφιότητα της Καλβινιο.
Σε εποχές ισχνών αγελάδων, η θέση του επικεφαλής της ΕΤΕπ έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τα κράτη μέλη προσδοκούν χαμηλότοκη χρηματοδότηση για έργα πράσινης ενέργειας, υποδομών, αποκατάστασης φυσικών καταστροφών, κλπ. Η Γαλλία ειδικά πιέζει την ΕΤΕπ να ανοίξει τις κάνουλες χρηματοδότησης και για έργα πυρηνικής ενέργειας, αλλά και για παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού και βλημάτων. Χάρη στην άριστη πιστοληπτική της αξιολόγηση, η ΕΤΕπ μπορεί να "σηκώνει" λεφτά από τις αγορές με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και να τα μεταφέρει στα κράτη μέλη με προνομιακούς όρους.