Πιο συγκεκριμένα, η Ινδία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού, απαγόρευσε τις εξαγωγές λευκού ρυζιού εκτός μπασμάτι στις 20 Ιουλίου.
Η κίνηση αυτή ήρθε καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να τιθασεύσει τις αυξανόμενες εγχώριες τιμές των τροφίμων και «να εξασφαλίσει επαρκή εγχώρια διαθεσιμότητα σε λογικές τιμές».
Ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο
Όπως σημειώνει το CNBC, η Barclays σε πρόσφατη έκθεσή της τόνισε ότι «η Μαλαισία φαίνεται να είναι η πιο ευάλωτη», «καθώς εισάγει ένα σημαντικό μέρος των προμηθειών ρυζιού της και η Ινδία αντιπροσωπεύει ένα σχετικά μεγάλο μερίδιο των εισαγωγών της».
Στο μεταξύ, η Σιγκαπούρη είναι πιθανό να επηρεαστεί επίσης, με την έκθεση να δείχνει ότι η Ινδία αποστέλλει περίπου το 30% των εισαγωγών ρυζιού του κράτους/πόλης.
Η Barclays επισημαίνει ότι οι Φιλιππίνες θα είναι οι πιο εκτεθειμένες στην αύξηση των τιμών του ρυζιού παγκοσμίως», δεδομένου του πώς η στάθμιση του ρυζιού είναι η υψηλότερη στο καλάθι του δείκτη τιμών καταναλωτή της χώρας. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των εισαγωγών ρυζιού της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας προέρχεται από το Βιετνάμ.
H Ασία δεν είναι η μόνη περιοχή που πλήττεται από την απαγόρευση των εξαγωγών ρυζιού της Ινδίας, καθώς πολλά κράτη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής είναι επίσης ευάλωτα.
Οι αγορές που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στους εξαγωγικούς περιορισμούς της Ινδίας είναι συγκεντρωμένες στην Υποσαχάρια Αφρική και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, δήλωσε η BMI, η ερευνητική μονάδα της Fitch. Η εταιρεία ανέφερε το Τζιμπουτί, τη Λιβερία, το Κατάρ, την Γκάμπια και το Κουβέιτ ως τα «πιο εκτεθειμένα».
Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ινδία επιβάλλει απαγόρευση εξαγωγών σε ρύζι που δεν είναι μπασμάτι, αλλά ο αντίκτυπος αυτή τη φορά θα μπορούσε να είναι πιο εκτεταμένος από πριν.
«Πιθανό χάος» στις αγορές;
Εάν μεγάλοι εξαγωγείς ρυζιού όπως το Βιετνάμ και η Καμπότζη επιβάλουν τη δική τους μορφή περιορισμών στις εξαγωγές και σημαντικοί εισαγωγείς όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία προσπαθήσουν να αποθηκεύσουν αποθέματα, ο κόσμος θα αντιμετωπίσει «πιθανό χάος στην αγορά ρυζιού», σημειώνει το CNBC.
«Η κλίμακα των ανθρώπων που θα επηρεαστούν από την απαγόρευση του ινδικού ρυζιού θα είναι εκατομμύρια», είπε ο Mohanty, προσθέτοντας ότι οι φτωχότεροι καταναλωτές στις γειτονικές χώρες της Ινδίας, ιδιαίτερα στο Μπαγκλαντές και το Νεπάλ θα πληγούν περισσότερο.
Οι οικονομολόγοι της HSBC προειδοποίησαν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να επιβαρύνουν περαιτέρω την παραγωγή καλλιεργειών. «Εάν μειωθούν οι αποστολές, θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις στις παγκόσμιες τιμές, που θα διαχυθούν στο σιτάρι, το οποίο είναι εν μέρει υποκατάστατο», σημείωσε η τράπεζα.
Οι οικονομολόγοι ανέφεραν ότι οι τιμές των δημητριακών αυξάνονται ήδη τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, με το τελευταίο να επηρεάζεται επίσης από τη συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr