Τα κράτη πρέπει να βελτιώσουν την ανάκτηση των εγκληματικών περιουσιακών στοιχείων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, λέει η MONEYVAL.
Στο έργο παρακολούθησης της, η MONEYVAL διαπίστωσε ότι οι επιτυχείς κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων εγκληματικών πράξεων είναι σχετικά σπάνιες σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των προϊόντων εγκλήματος. Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει την ανάγκη όχι μόνο δέσμευσης αλλά και κατάσχεσης κεφαλαίων εγκληματικών πράξεων.
Για να επιτευχθεί αυτό, τονίζεται, είναι ζωτικής σημασίας η ενίσχυση των εξουσιών και των πόρων των γραφείων ανάκτησης και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων εγκληματικών πράξεων.
«Τα κράτη δεν πρέπει μόνο να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους στον εντοπισμό και τη δέσμευση κεφαλαίων του εγκλήματος. Υπάρχει επίσης επείγουσα ανάγκη να βελτιώσουν σημαντικά τα αποτελέσματά τους στη δήμευση και τη διαχείριση εγκληματικών περιουσιακών στοιχείων, να υιοθετήσουν αυστηρότερες κυρώσεις και να αυξήσουν τον αριθμό των καταδικαστικών αποφάσεων για σοβαρά αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε η Elżbieta Frankow-Jaśkiewicz, Πρόεδρος της MONEVYAL.
Η ανάγκη να απαγορεύεται στους παράνομους φορείς να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια και τους πόρους που χρησιμοποιούνται για τη διευκόλυνση επιβλαβών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορούν να υπονομεύσουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα, έχει γίνει ακόμη πιο εμφανής.
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στα εθνικά τους προγράμματα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και να υιοθετήσουν αυστηρότερες πολιτικές για να αποτρέψουν το ξέπλυμα εσόδων που συνδέονται με διεφθαρμένα καθεστώτα», τόνισε.
Στην ετήσια έκθεσή της, η MONEYVAL αξιολογεί τη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα και τις εξελίξεις στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στα 33 κράτη και εδάφη που υπόκεινται στην παρακολούθησή της από τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
Τα κράτη και τα εδάφη της MONEYVAL συνέχισαν, κατά μέσο όρο, να επιδεικνύουν μέτριο επίπεδο αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Η συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα παρέμεινε ιδιαίτερα αδύναμη όσον αφορά την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, τη συμμόρφωση του ιδιωτικού τομέα, τη διαφάνεια νομικών προσώπων, τις καταδίκες και τις κατασχέσεις για ξέπλυμα χρήματος και τις κυρώσεις για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής.
Όσον αφορά την τεχνική συμμόρφωση με συστάσεις σχετικά με νομοθετικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, τα μέλη της MONEYVAL επέδειξαν εξαιρετικά αποτελέσματα: εφάρμοσαν πλήρως το 72% των συστάσεων.
Μέχρι το τέλος του 2022, 21 από τα 26 κράτη και εδάφη που αξιολογήθηκαν από τη MONEYVAL στον 5ο γύρο αμοιβαίων αξιολογήσεων υπόκεινταν στη βελτιωμένη διαδικασία παρακολούθησης για το περιορισμένο επίπεδο συμμόρφωσής τους με τα πρότυπα AML/CFT: Αλβανία, Ανδόρα, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Γεωργία, Γιβραλτάρ, Ουγγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μονακό, Μάλτα, Πολωνία, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Εξάρτηση του Στέμματος του Ηνωμένου Βασιλείου της Νήσου Μαν και Ουκρανία.
Η Αρμενία, η Αγία Έδρα, το Λιχτενστάιν, ο Άγιος Μαρίνος και το Ισραήλ (το τελευταίο αξιολογήθηκε από κοινού από την FATF και τη MONEYVAL) υπόκεινται στην τακτική διαδικασία παρακολούθησης της MONEYVAL.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr